I går gikk hun seirende ut av en beinhard kvinnekamp om den viktige fjerdeplassen på Høyres stortingsliste.

Dermed kan den 52 år gamle økonomen fra Ågotnes i Fjell belage seg på fire år på Løvebakken etter stortingsvalget neste høst. Høyrenominasjonens store taper ble som ventet stortingsrepresentant Silja Eikeland Bjørkly. Hun røk ut av hele stortingslisten etter den avgjørende kampvoteringen etter to valgomganger.

Kommunalminister og leder i Høyre, Erna Solberg, Bergen, og stortingsrepresentantene Øyvind Halleraker, Bømlo, og Torbjørn Hansen, Bergen, ble klappet inn på de tre første plassene på Hordaland Høyres stortingsliste.

Tre kvinner og en mann

Men så dukket kamplysten opp blant de 120 delegatene. Nominasjonskomiteen hadde foreslått Eli Årdal Berland på den viktige fjerdeplassen, som etter alle solemerker gir stortingsplass, mens partiets fjerde representant på Stortinget i dag, Silja Eikeland Bjørkly, var ført opp på en syvendeplass, som uansett ville ha ført henne ut av Stortinget etter bare fire år.

Først valgte Eikeland Bjørkly å markere sin misnøye med nominasjonskomiteen med å trekke seg fra hele stortingslisten, fordi hun ikke ville stå på den foreslåtte syvendeplassen. Deretter ble hun foreslått på fjerdeplass på benkeforslag, som motkandidat til Berland. Samtidig lanserte delegatene fra Nordhordland Bente Gunn Håtuft, Lindås, som den tredje kandidaten i kvinneracet. I tillegg ble Einar Lutro, Ullensvang, lansert, men trukket igjen før avstemmingen for å gi plass til en kvinne.

Visste om kampvotering

Berland vant den avgjørende kampvoteringen med 69 stemmer mot Eikeland Bjørklys 51. Dermed var sistnevntes dager på Stortinget talte, mens Berland altså kan regne med at Løvebakken blir hennes nye jobbadresse om knapt et år.

For Berland kom ikke kvinnekampen som noen overraskelse.

— Nei, jeg fikk allerede fredag høre at det ville bli kamp om fjerdeplassen, og at andre kvinner ville bli lansert som motkandidater. Så dette var jeg forberedt på, sier hun til Bergens Tidende.

— Er du trygg på at Høyre får fire stortingsplasser fra Hordaland?

— Ja, det skal vi jobbe intenst for å klare. Jeg er i alle fall optimist, gleder meg til valgkampen, og er overbevist om velgerne sender også meg til Stortinget, legger hun fornøyd til.

Beinhard valgkamp

Ungdomskandidaten Harald Victor Hove, Bergen, ble nominert på femteplass etter å ha slått knockout på fylkesleder Nils Marton Ådland, Meland, og Einar Lutro i en ny kampvotering. Hove kan gjøre seg godt håp fast stortingsplass, dersom regjeringen overlever valget, og Erna Solberg blir sittende rundt kongens bord. Deretter ble Ådland enstemmig nominert på sjetteplass.

Førstekandidat Erna Solberg forberedte fylkespartiet sitt på en beinhard valgkamp.

— Den lange valgkampen er allerede begynt. Dette blir en av de tøffeste valgkamper på svært mange år, både fordi det ser ut som om velgerne får klare alternativer, og sterke krefter arbeider intenst for å skaffe seg mer makt i samfunnet, sa Solberg.