PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)

Denne uken kom han på 7. plass i NM i fysikk som ble avholdt ved Universitetet i Oslo.

— Det var en ganske så intensiv uke med nytt pensum og forelesninger før den endelige prøven ble avholdt fredag, forteller den kommende OL-deltakeren Øyvind Indrebø om norgesmesterskapet.

Til sammen fem nordmenn reiser i juli til Singapore for å konkurrere individuelt mot utøvere fra 80 land. Til da skal olympiade-deltakeren fordype seg i en 1300 sider lang fysikkbok beregnet på universitetsstudenter.

— Må nok regne et par oppgaver, sier skoleeleven nøkternt om olympiadeforberedelsene.

Fra kjøkkenet kan en stolt mamma, Åslaug Trageton, love et oppbyggelig kosthold som god hjerneføde fremover.

Ishockey og matematikk

Veien til Singapore via Oslo har vært temmelig lang.

To innledende runder på skolen måtte til før Indrebø ble sikret billett til Singapore fredag. Hele 1000 fysikkelever deltok i den landsomfattende konkurransen. Tusen ble så til seksti, før de tjue beste fikk konkurrere om olympiade-pass.

Fysikkens tette bånd til matematikk er noe fysikktalentet drar veksel på. Han kom på 8. plass i Abel-konkurransen som tilsvarer NM i matematikk. Etter at tre år på U. Pihl videregående skole er fullendt, satser han videre på teoretisk fysikk.

Men realfagstalentet fordyper seg ikke bare i termodynamikkens lover og universets byggesteiner. Også ishockey og seiling prioriteres etter skoletid.

Fysikkentusaisten har ikke ambisjoner om gullmedalje. Konkurransen blir for stor.

— Kineserne er klare vinnerkandidater. Der går det veldig prestisje i en slik konkurranse. Norge har aldri klart gull tidligere. Knapt bronse.