Han er ikke akkurat noen gjennomsnittlig charterturist, Helge Hjelland. Tidligere har han syklet jorden rundt. Nå skal han frese til Shetland og tilbake i en 10 fots gummibåt.

— Hvorfor i all verden gjør du det, da?

— Jeg fikk bare et innfall en kveld. «Ja, det må jeg gjøre». Siden har jeg bare giret meg mer og mer opp. Det er en guttegreie, et kick. Jeg kjenner det virkelig i kroppen nå, sier eventyreren.

Hjelland har lett med lupe, men har ikke kunnet finne andre som har krysset samme havstrekningen i så liten båt.

Skrekkscenariet

Vågen ligger vakker og blikkstille. Ikke en krusning på sjøen. Men Shetlands-Hjelland er forberedt på at det vil røske i kroppen når han kommer utaskjærs.

— Værutsiktene for i dag er bra, med bølger på opptil 1,5 meter. Det går greit. I morgen er varslingene mer usikre, og fredag ser det dårlig ut. Så jeg må være hjemme til da. Det skal gå greit. Jeg regner med å bruke 17-18 timer hver vei.

— Hva kan gå galt?

— Skrekkscenarioet er jo at jeg treffer noe som reker i sjøen, og knuser båten. Men jeg tror det skal gå bra. Jeg er uansett surret fast i båten, slik at jeg ikke skal miste kontakten med farkosten dersom jeg faller i sjøen.

Sjokopålegg i sekken

Konen Mirjam Wedin har sørget for at han har sekken full av godsaker.

— Hjemmelaget pizza, krydderkake og rundstykker med sjokopålegg. Jeg får virkelig håpe han koser seg ute i Nordsjøen, sier hun.

— Han har mast lenge for å få lov til dette?

— Du, han har ikke spurt engang. Hjelland ser ut på fjorden, og drar i gang påhengsen.

— Jeg gir full gass og håper det beste. Jeg får ta en bølge av gangen.