Men ikke for å spille bort feriepengene sine i sirkus kasino eller gli rundt i gallaantrekk blant lokale James Bond'er.

Å nei da! De hårfine jentene fra Hermans Salong på Vetrlidsallmenningen skal til den berømte og beryktede ørkenbyen for å gjøre det de kan aller best, nemlig klippe, føne og staile hår. VM-hår.

For sammen med blant andre multimesteren Einar Skjervheim fra Tops Frisør i Christies gate utgjør de det norske frisørlandslaget og skal representere de norske hårfargene når årets verdensmesterskap klippes i gang i Las Vegas neste mandag.

En koloss av et arrangement, «Hair World», med deltakere fra nærmere 40 nasjoner. Mesterskapet arrangeres annethvert år, sist i Berlin, nå i berømte og beryktede Las Vegas. Og med en tilskuersjau som gjør enhver VM-finale i fotball til en lilleputt.

— Da mesterskapet ble arrangert i Tokyo i 1992, var faktisk 250.000 tilskuere innom i løpet av de tre dagene arrangementet pågikk, forteller Einar Skjervheim (41), veteranen med åtte norgesmesterskap og en fjerdeplass og en niendeplass fra VM i minneboken. Og mestvinnende norske frisør ý ever.

Fønet av banen

Men nå har Tops-frisøren fått konkurranse av Herman-jentene. For i år ble han faktisk fønet av banen i NM av både Aase og Evy Merethe, fingerferdige jenter, Aase fra Austevoll, Evy Merethe fra Voss.

— Helt greit, fint at det gror bak meg, forsikrer Skjervheim. Og på hjemmebane i salongen på Vetrlidsallmenningen bruker de to jentene julikveldene til å toppe VM-formen.

Juniorklassens Aase med sin George Michael-kloning av en dukkemodell, mens senior Evy Merethe bruker broder Lars Ove Lunde (25) som modell.

— Lars Ove er en rutinert modell, forteller Evy Merethe, til brummingen fra håndklipperen. Både Lars Ove og hårmanken hans skal med til Las Vegas. Trygt for lillesøster å vite at modellen har erfaring fra Berlin-VM for to år siden, og dermed kan gi henne noen hint underveis, hvis saksen skulle gå varm.

På hyller i salongen står pokaler klistret i hverandre, 74 teller vi i farten, mellom L'Oréal, Dax Wax og all Kérastasen. Ingen hvilken som helst frisørsalong, dette. Et Se og Hør på bordet er mer som forventet.

— En god modell skal ha ikke ha for mye fall i håret, han skal ha en nakke uten virvler og tykt, godt hår, orienterer Evy Merethe, mens hun designer maskuline Lars Oves moteskjegg som oppvarming til kveldens treningsøkt.

- Potensiell verdensmester

I Las Vegas skal Aase stille i klassen for motefrisyrer, mens Evy Merethe er påmeldt i klassen for klassiske frisyrer. De siste årene har begge forsynt seg flittig fra premiebordene.

Begge er norgesmestre, Evy Merethe den regjerende.

— Og nå skal verdenseliten vingeklippes?

— Vel, vel. Selv håper jeg på en plassering blant de tyve beste, på en perfekt dag kanskje blant de fem beste, men Aase er en potensiell verdensmester, mener Evy Merethe og peker med føneren mot reisefølget, som er i ferd med å buste til George Michael-mannen sin.

— I natt drømte jeg faktisk hvordan jeg skulle føne denne frisyren, forteller Aase og blåser i vei.

I et mesterskap er det bokstavelig talt bare hårfin forskjell på suksess og nesten suksess.

— Dommerne legger stor vekt på en harmonisk form, at frisyren er gjennomført i alle deler ý og at hårene ligger likt og fint, forteller Evy Merethe.

Las Vegas, here we come!

SÅNN JA: Aase Sjursen skal delta i verdensmesterskapet i klassen for motefrisyrer. Her i full gang med detaljene på sitt modellhode.
FOTO: MARTE ROGNERUD