De to er blant 12 heldige norske ungdommer som er plukket ut til et syv ukers opphold.

Ungdommer fra 12 land er invitert til å være med, i tillegg til at minst like mange japanske ungdommer deltar.

— Vi gleder oss vanvittig, sier de to som har forberedt seg godt til reisen.

Med seg i bagasjen har de en kort presentasjonsfilm de har laget om Bergen og Vestlandet, men også med vekt på historie og økonomi. Denne skal de vise for samtlige deltakere om bord.

De to kjenner hverandre litt fra før, siden de gikk i samme klasse første året på gymnaset.

World Youth Programme

Mandag setter Rita og Sverre seg på flyet til Tokyo. Her skal de være en uke for å bli kjent med japanske forhold, blant annet skal de hjem til folk.

De neste seks ukene skal de tilbringe om bord i cruiseskip som skal innom flere steder: Singapore, Bombay i India, Tanzania, Seychellene, Singapore igjen og tilbake til Japan før de setter seg på flyet hjemover.

Fellesnevneren for alle deltakerne er at samtlige er under 29 år gamle.

— Hvorfor gjør Japan dette?

— Det er for å skape relasjoner til utlandet og kontakt mellom japanske og utenlandske ungdommer, som alle har eller skal jobbe i næringslivet, sier Sverre Tvinnereim.

Rita har japansk mor og norsk far, og bodde i Japan til hun var nesten seks år. Etter det har hun vokst opp i Åsane, avbrutt av studier i USA og England. Det japanske morsmålet har hun holdt ved like ved hjelp av moren.

— Det japanske miljøet i Bergen er svært lite, jeg tror det bare er 11-12 fastboende her, sier hun.

Internasjonal kontakt

Rita Hjønnevåg er nettopp ferdig med utdannelse i bedriftsledelse og har tatt Master of Business Administration. Hun har også jobbet i to år i et meklerhus i London.

Når hun kommer tilbake til Bergen etter Japan-turen håper hun på jobb for eksempel i en eksportbedrift eller shipping.

Sverre har tidligere studert japansk ett år i Japan, på stipend fra den japanske staten. Nå studerer han høyere grad ved NHH. Om sommeren er han guide for blant annet japanske bergensturister.

— Hvis noen spurte meg: Hva vil du gjøre de neste syv ukene, ja da kunne jeg aldri funnet på noe mer interessant enn dette, sier Sverre Tvinnereim.

— Dette er noe den japanske stat gjør hvert år, forteller Erik Langbråten, seksjonssjef under Barne- og familiedepartementet.

Han har hatt ansvaret for å plukke ut de norske deltakerne, sammen med Eivind Lande i den japanske ambassaden i Norge.

Hvilke 12 land som deltar varierer fra år til år, slik at det går fire-fem år mellom hver gang Norge får invitasjonen. I år er vi eneste europeiske land som er representert.

Hvis du vil vite mer om programmet, kan du søke på: www.swynorway.org

VENTER I SPENNING. Mandag reiser Rita Hjønnevåg og Sverre Tvinnereim på en syv ukers spennende reise til Østen og Øst-Afrika.<p/>FOTO: ØYVIND ASK