Hun betaler med uføretrygden og tigger og ber om resten, Jenny Kallsten fra Bønes. Og det har gitt resultater. Nå er hun klar med sin andre forsendelse med medisinsk utstyr til sykehuset Hospital Samic i Oberá i den nordlige Argentina.

Jenny var gift i Oberá og bodde der i ni år med mannen Mario Oscar Kallsten. Han var født i Oberá, og er etterkommer etter svenske utvandrere som grunnla byen i 1813.

Det var Mario Oscars store ønske at noe kunne gjøres for sykehuset i Oberá. Og da mannen døde for to år siden, begynte Jenny å arbeide for å skaffe utstyr til sykehuset. — Det hjalp meg i sorgen også, sier hun.

Kuvøse reddet liv

Containeren har Jenny fått lov å ha stående utenfor Hjelpemiddelhuset på Laksevåg siden desember. Nå er den fylt med 15 manuelle sykehussenger med madrasser, instrumenter, sykehusklær, sengetøy, rullestoler, viktig utstyr som sykehuset ikke har i dag. Det har de fått fra Haukeland universitetssykehus, Haraldsplass sykehus og Arna helseheim blant annet.

Jenny forteller at etter at hun fikk av gårde den første forsendelsen for ett år siden, har de kunnet utføre kikkhullsoperasjoner, hjerteoperasjoner og gjøre laboratorieundersøkelser som ikke var mulig før. Det var også med en kuvøse fra Barneklinikken, og på Jennys bursdag ringte sykehusdirektøren og fortalte at kuvøsen hadde reddet to barn fra døden. - Litt av en fødselsdagsgave, sier Jenny.

Notarius og revisor

— Pasientene må ha med seg sengetøy selv, og det er ikke nok senger der. De må også stort sett sørge for maten selv. Hver dag kommer det femti personer til akuttavdelingen, og de går lange veier for å komme frem. Det er 100.000 mennesker som sokner til sykehuset, forteller hun.

— Det er meget fattige folk, og det er tragisk, kort og godt, sier Jenny.

Denne gangen vil hun også hjelpe elever ved en skole for funksjonshemmete. - De har rett på et liv som alle andre, slår hun fast.

Hun forteller at Argentina er sterkt plaget av korrupsjon. 16. juni reiser hun ned for å ta imot forsendelsen. Da har hun med seg en notarius og en revisor. Hun forteller at hver tredje måned går niesen til mannen hennes i Oberá og noterer at alt utstyret er på plass. Og svigermoren har ansvaret for å leie ut rullestoler til dem som trenger det på sykehuset.

Hjelp av presidentens søster

— Argentina hadde i en periode 30 prosent deflasjon i måneden, og folk er utrolig fattige. Nå har de også måtte legge ned suppestasjonen, som kostet kommunen 1500 kroner å drive. De klarte det ikke, forteller hun. Så pallen med suppe fra Toro vil nok komme godt med.

I fjor hadde hun store problemer ved ankomsten med å få utstyret ut av tollen. Men presidentens søster, Maria Duarte, kom til stedet. Det hjalp, og Jenny fikk utstyret ut.

På Hjelpemiddelhuset har Jenny Kallsten ti gode støttespillere. Daglig leder Josef Genius har vært en uvurderlig støtte, og staben hans har brukt noen helger på se over og sikre utstyret.

Nå har hun fått vite at sykehuset planlegger å kalle sykehuset opp etter hennes avdøde ektemann. En stor ære, synes Jenny. Som stålsetter seg for et nytt møte med tollmyndighetene i Argentina.