TOR KRISTIANSEN

— Det er det siste området av skipet som nå skal restaureres, opplyser direktør Per Langhelle i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl. 180 tonn ballast skal ut før et betonglag fjernes. Deretter skal skutebunnen sandblåses og dekkes med et annet stoff enn sement. Dessuten skal rust under dørken i maskinen fjernes for hånd. Arbeidet er kostnadsberegnet til tre millioner kroner.

Fin sesong

— Hvordan var 2004 for skipet?

— Vi hadde ingen driftsavbrudd og en svært fin sesong. Staten fulgte oss i tillegg bedre opp, og sikret oss 2,75 millioner kroner til fjorårets omfattende restaurering, forteller Langhelle. Da «Statsraaden» kom til byen i begynnelsen av desember, hadde den vært på tokt til Kanariøyene, Kapp Verde-øyene, havnebyen Natal i Brasil og Azorene.

— Hva står ellers på programmet i år?

— Skipet forlater verftet i begynnelsen av mars og blir liggende noen uker ved Bradbenken før seilingssesongen begynner tiende april, forteller Langhelle. Først skal Nordfjord folkehøgskole på tur til Færøyene. Deretter går det slag i slag med turer for ulike folkehøgskoler og høgskolen Stord/Haugesund før skjærgårdsturene med utgangspunkt i Bergen tar til i mai.

Spesielt frimerke

7. juni skal «Statsraad Lehmkuhl» til Oslo for å delta i markeringen av at det er 100 år siden unionen med Sverige ble oppløst. Denne dagen kommer det også et spesielt frimerke med de tre seilskipene.

Sommerprogrammet åpner med et tokt til Island før Marinen overtar skipet i tre uker for å reise til Amsterdam på et større seilskutearrangement.

27. august setter «Statsraaden» kursen for Shetland med 10.-klasser om bord. Dette er et nytt opplegg som ble fulltegnet på fjorten dager i fjor høst.

Deretter overtar Marinen på ny skipet for å bruke det til lederutvikling og opplæring i sjømannskap. Denne gang er det meningen skipet skal til USA for å delta i en markering av 100-årsjubileet for det moderne Norge.

God tur til Junaiten!

PROGRAMMET KLART: 2005-programmet for «Statsraad Lehmkuhl» byr både på restaurering, 2005-feiring og USA-tur.<br/> ARKIVFOTO: ARNE NILSEN