— Når kan vi begynne å dusje her, sier du?

Leonard Doroftei (38) har ikke fått med seg at sosial­byråd Lisbeth Iversen (KrF) vil gi tiggere gratis dusj på Sentralbadet. Han spør BT om vi kan vise ham stedet.

— Dette tilbudet hadde vi uten tvil benyttet oss av. Jeg håper det blir noe av, sier han.

For rumeneren, som kom til Bergen for en måneds tid siden sammen med fetteren Stan Claudiu Bogdanel (30), er en varm dusj luksus.

— Når vi skal vaske klær eller vaske oss, går vi på bensin­stasjonen og fyller en fem­literskanne med varmtvann, forteller Bogdanel.

Fire mann på 15 kvadrat

Like ved togstasjonen i Bergen, deler de to fetterne et om lag femten kvadratmeter stort rom med Stan Mihai (45), også han fra Romania.

For et par hundre kroner i uken hver får de bo sammen med en landsmann, som har fått seg jobb i byggebransjen i Norge.

— Men det finnes ikke varmt­vann. Det blir til at vi vasker oss én eller to ganger i uken, sier Bogdanel.

Når BT møter 30-åringen er han nybadet, og har på seg rene klær.

— Men om tre-fire dager er denne jakken helt svart.

Brød og hermetikk

Planen var at konen og den ti år gamle datteren skulle komme etter ham til Norge.

— Men vi har blitt enige om at de blir i Romania. Jeg som mann kan leve under slike forhold, men jeg ønsker ikke dette for dem, sier Bogdanel.

De tre rumenerne bruker dagene på å tigge og lete etter flasker. Innimellom kan de jobbe en dag eller to hos husverten, når noen er syke i byggefirmaet.

Ambisjonen er å tjene penger de kan sende hjem til familien i Romania.

— Gi meg 5000 kroner i hånden, så reiser jeg hjem med en gang, sier Doroftei, som har fire barn i Romania.

Til nå har han sendt hjem 100 euro.

Frykter å bo på gaten

Når det regner, er det nesten ikke flasker å finne i Bergen sentrum. Mellom seg har rumenerne fylt to plastposer, nok til å kjøpe et brød og noe fiskehermetikk, som de skal spise hjemme. I ukedagene spiser de på Robin Hood-huset, men i helgen er det stengt

Mens sosialbyråd Iversen har åpnet for å bedre de sanitære forholdene for tiggere i Bergen, mener opposisjonspartiene og de frivillige organisasjonene at det også må etableres et akuttilbud for overnatting.

Inntil videre kan de tre rumenerne bli boende hos husverten.

— Men når broren hans kommer tilbake, må vi ut. Hvis vi ikke finner noen andre vi kan leie hos, må vi i verste fall sove i en park eller på gaten, sier Bogdanel.