— Vi har gode erfaringer med meldeplikt, sier Arne Fjellstad til Aftenposten.

Han har ledet prosjektet i Hordaland politidistrikt der de gjenopplivet en sovende paragraf om meldeplikt for pengeinnsamlere ved inngangen til 2010. Fjellstad understreker at ikke bare tiggere må melde seg til politiet.

— Vi stigmatiserer ikke tiggere. Vi har tatt for oss alle som vil bruke det offentlige byrom for gateaktivitet, om de vil selge, drive opptredener eller pengeinnsamling, herunder tigging. For oss handler ikke dette om tigging, men om ro og orden, sier han.

Reduksjon

Ifølge Fjellstad ble tiggingen redusert med omkring to tredjedeler da meldeplikten ble innført.

— Hos oss, som i Oslo, handler dette mye om rumenere. Der så vi en kraftig reduksjon. Vi har ikke svar på hvorfor det er slik, men det er grunn til å tro at dette var en gruppe personer som ikke ville at politiet skulle vite hvem de var. For da er det lettere å fange det opp dersom de driver med kriminalitet og bryter loven. Siden har tiggingen igjen tatt seg noe opp, men det er på ingen måte så mange som det var sommeren 2008/2009.

Flere østpå

I Asker og Bærum har ikke meldeplikt ført til noen reduksjon i tiggingen, ifølge politiførstebetjent Petter Høgli. Tvert om, han mener antallet har økt noe siden meldeplikten ble innført i fjor sommer.

Ifølge Høgli er foreløpig to personer bøtelagt for å tigge i Asker og Bærum uten å ha registrert seg hos politiet først.