I formiddag kom tiggerne igjen til Bergen sentrum. Mannen som i går tilnærmet folk utenfor Sundtbygget, var i dag tilbake. I tillegg var flere personer kommet til.

— Vi fikk melding om at rumenske tiggere drev med aggressiv tigging i Strandgaten, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

Politiet kom raskt til stedet, og ba to rumenske kvinner om å avslutte aktiviteten.

— De har ikke lov å gå på folk på denne måten. Det er grenser for hvordan de kan oppføre seg, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

De to hadde også tilknytning til en bil som ikke hadde papirene i orden.

— Bilen ble avskiltet, sier Wallestad.

Problemet er tilbake

De siste dagene har bt.no fått flere meldinger om pågående tigging. Undertegnede har selv opplevd å bli stoppet på vei hjem fra jobb og fått en raslende kaffekopp stukket opp i ansiktet.

— Dette er ikke greit. Med en gang denne aktiviteten gjør at du må slakke på farten når du skal gå forbi, så er det en overtredelse, sier politijurist Arne Fjellstad til bt.no.

Må ikke være til hinder

Straffelovens paragraf 350, som handler om ro og orden, spesifiserer at man ikke skal hindre ferdsel for andre personer.

Pågående og aggressiv tigging rammes av denne paragrafen.

— Stiller de seg foran deg, eller går ved siden av og stikker kaffekoppen opp i nesen på deg, så er det for pågående, sier Fjellstad.

I 2010 var tigging i Bergen sentrum et mye omdiskutert tema. Politiet satte igang et system der all aktivitet der personer ber om penger fra forbipasserende, skulle registreres.

En egen mangfoldspatrulje oppsøkte tiggerne og informerte om programmet.

— Er problemet tilbake, er dette noe vi må ta tak i, sier Fjellstad.

Tigger fra politiet

Øystein Frotaule, overbetjent på Bergen Bergen sentrum politistasjon, er klar over problemet.

— Jeg kan bekrefte at tiggerne er tilbake, de er nå synlig i bybildet, sier Frotaule.

Han kan imidlertid ikke si om dette er gamle kjenninger, eller om det har kommet nye ansikter til.

— Jeg har selv sett personene nede i sentrum. De har også oppsøkt meg med kaffekoppen når jeg står og venter på bussen, sier han.

Hva synes du om tigging? Si din mening i feltet under!

NÆRKONTAKT: En tigger oppsøkte flere forbipasserende på Torgallmenningen torsdag ettermiddag. Flere personer som ber om penger har vært observert i sentrum de siste dagene. FOTO: Ingrid Fredriksen
OPPSØKENDE VIRKSOMHET: Tiggeren beveger seg inn foran forbipasserende, slik at de blir tvunget til å gå rundt, eller stoppe. FOTO: Ingrid Fredriksen