Høyesterett opprettholdt fredag lagmannsrettens kjennelse om at foreldrene til den ni år gamle gutten som ble observert tiggende ved Lido-hjørnet ikke skal holdes i fengsel.

Foreldrene ble

pågrepet og varetektsfengslet for drøye to uker siden, men ble løslatt av lagmannsretten forrige uke.— Jeg er glad for at Høyesterett er enig i at det ikke var skjellig grunn til å mistenke dem for menneskehandel. Politiet har gått på en blemme i denne saken, sier Steinar Yndestad, foreldrenes forsvarer.

- En traumatisk opplevelse

Politiet mente foreldrene hadde utnyttet sine barn til tigging og gatespill. Mandag ble barna avhørt på Barnehuset i Bergen.

— Dette er en velfungerende familie, som har kommet til Norge for å tjene ekstra penger mens barna har skoleferie. Det ligger ikke noe kriminelt i det. Det skjer jo rett som det er at også norske barn spiller på gaten, sier Yndestad.

Forsvareren sier familien har hatt det svært tøft under og etter det åtte dager lange fengselsoppholdet.

— Det har vært en traumatisk opplevelse for dem. Jeg kan love at det kommer et saftig erstatningskrav etter dette, sier Yndestad.

Han tror politiet har vært for ivrige med å gå etter rumenske statsborgere, i lys av den siste tids store menneskehandelssak i Bergen tingrett.

— De skjærer alle over en kam, og antar at alle romfolk som spiller på gaten gjør noe kriminelt, sier han.

Mener pågripelsen var riktig

Det har ikke lyktes bt.no å få kontakt med politiadvokat Rudolf Christoffersen fredag ettermiddag. Etter lagmannsrettens kjennelse sist uke, sa han imidlertid at han tok rettens avgjørelse til etteretning.

— Lagmannsretten har lagt vekt på to viktige, juridiske momenter som vil få konsekvenser for fremtidige saker som angår utnytting av barn, menneskehandel eller ei. Det ene er at tigging er en lovlig virksomhet. Det andre at det her er snakk om barn som er sammen med sine foreldre, mente politiadvokaten.

- Har dere vært for ivrige i denne saken?

— Nei, det vil jeg ikke si. Politiet må gripe inn når vi mistenker at barn blir utnyttet av voksne, og jeg mener det var helt riktig å ta grep i denne konkrete saken, svarte Christoffersen forrige uke.

KRITISK: Forsvarer Steinar Yndestad er kritisk til politiets pågripelsen av foreldreparet, som er i starten av 30-årene.