Tirsdag ble to menn på 40 og 33 år og en 36 år gammel kvinne pågrepet i Bergen. Fredag ble de varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett.

— Vi mener å ha avdekket organisert narkotikaomsetning i deler av det rumenske tiggermiljøet i Bergen. Over 600 tabletter er beslaglagt, og to av de siktede har sendt ut over 128.000 kroner fra Norge i løpet av noen måneder, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til BT.

Rudolf Chhristoffersen er tilbake i politiet etter å ha arbeidet hos statsadvokaten det siste året, og fredag fikk han medhold da han ba om at tre rumenerne ble varetektsfengslet.
PER LINDBERG

Forsvarer reagerer

Advokat Arild Dyngeland forsvarer kvinnen og reagerer sterkt.

— Siktelsen bygger på en teori som politiet ikke har underbygget. Det er ikke samsvar med rettsstatens prinsipper når min klient blir fengslet. Hadde en nordmann blitt tatt for det samme, hadde han fått en bot og blitt fengslet, sier Dyngeland.

Tirsdag denne uken spanet to politifolk på henne. Hun satt og tigget på Torget da en rusmisbruker komme bort til henne. Kvinnen gikk da mot den 40 år gamle landsmannen som sto i nærheten. Hun fikk en serviett av ham, ifølge Christoffersen.

— Da gikk hun tilbake og leverte servietten til rusmisbrukeren. Han fikk ti narkotiske tabletter og la 200 kroner i tiggerkoppen, sier han.

Piller i bilen

Kjøperen og de to rumenerne ble pågrepet av politiet. I bilen til den 40 år gamle rumeneren ble det funnet over 200 piller skjult ved gearspaken og i seteryggen. I hanskerommet ble det funnet en Rolex-klokke og flere smykker.

Mannen har forklart at han ikke visste at tablettene var der, mens rolexklokken hadde han funnet i en lomme på klær som var kastet.

Rusmisbrukeren har innrømmet at han kjøpte narkotiske tabletter.

— Han har fortalt at deler av tiggermiljøet selger tabletter i Bergen sentrum, sier Christoffersen.

REAGERER: Advokat Arild Dyngeland er svært kritisk til at en rumensk kvinne ble varetektsfengslet fredag.
SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV)

— Skulle slanke seg

Tirsdag pågrep også politiet den 33 år gamle mannen i Solheimsviken. De fant rundt 380 tabletter på ham. Mannen avviser at disse var ment for salg og hevder han brukte tablettene for å gå ned i vekt.

— Flere vitner i Solheimsviken har fortalt politiet at de har sett rusmisbrukere oppsøke ham og sette seg inn i bilen hans. Etter kort tid har de gått ut igjen, sier Christoffersen.

— Min klient nekter for å ha stått bak narkotikasalg og motsier seg fengsling, sier advokat Ken Fredriksen som forsvarer mannen.

Spaning og beslag

Christoffersen mener det er grunn til å tro at de tre rumenerne er en del av et organisert tiggernettverk som selger narkotika på gaten til rusmiljøet i Bergen sentrum.

— Dette bygger vi på spaning og beslag. På kvinnens telefon har vi funnet telefonnummer tilhørende en kjent rusmisbruker i Bergen.

Kvinnen har fortalt at hun fikk telefonen fra en nordmann på gaten. De tre forklarer at de ikke kjenner hverandre, men har møttes i Bergen sentrum.

Penger ut av landet

Den 33 år gamle mannen skal ha sendt 38.200 kroner fra Bergen til personer i Romania fra 19. mai til 28. august. Politiet mener pengene blant annet stammer fra narkotikasalg. Selv sier han at han har tigget og kjørt pirattaxi. Det siste er han også siktet for.

Kvinnen har sendt 90.000 kroner til elleve personer i Romania fra 30. april til 1. september. Også disse pengene stammer fra pillesalg og indikerer at det er snakk om et organisert salg, ifølge politiet.

— Mesteparten av pengene har hun sendt for andre som har tigget. De har blitt sendt til elleve personer. Det tyder ikke på at dette er snakk om organisert narkotikasalg, sier Arild Dyngeland.

I retten viste han til en dom fra Oslo tingrett. Der ble en person dømt til 30 dager fengsel for tyveri og overdragelse av 100 narkotiske tabletter.

— Her er det snakk om ti piller. Det er grovt uforholdsmessig å varetektsfengsle kvinnen i fire uker når politiet knytter henne til overdragelse av ti tabletter, sier Dyngeland.

Advokat Bjarte Aarlie representerer den 40 år gamle rumeneren. Under fengslingsmøtet avviste han politiets påstander om organisert narkotikaomsetning og ba om at klienten ble løslatt.

Alle tre anket fengslingskjennelsen.