ARNE COLLIANDERROY HILMAR SVENDSENarne.colliander@bt.no

Mannen er siktet for såkalt utuktig omgang med jentene på seks, syv og ni år. Det innebærer at det i det minste har vært fysisk kontakt av seksuell karakter mellom mannen og jentene. Politiet vil imidlertid ikke si noe om hva som konkret skal ha skjedd. Etter det Bergens Tidende kjenner til, ble den siktede bøtelagt for blotting for 25 år siden. — Jeg kan bekrefte at mannen tidligere er straffet for en mindre seksuell forbrytelse, sier kriminalsjef Svein Erik Krogvold.

Erkjent forhold Mannen skal langt på vei ha erkjent de faktiske forholdene, men ble ikke begjært varetektsfengslet.

— Han ble avhørt i går og står foran flere avhør, opplyser informasjonsleder Trygve Hillestad ved Bergen politidistrikt.

— Det foreligger ingen fare for bevisforspillelse. Vi har også vurdert det slik at det ikke er gjentakelsesfare. Det er derfor ikke hjemmel for å kreve mannen varetektsfengslet, opplyser Hillestad.

— Vi mener at foreldrene ikke lenger har grunn til å være bekymret. Hadde det vært noen som helst grunn til å tro at det kunne oppstå farlige situasjoner ville mannen selvsagt blitt begjært varetektsfengslet, sier informasjonslederen.

- Har tatt hensyn Også kriminalsjef Svein Erik Krogvold avviser at politiet ikke har tatt hensyn til ofrene ved å løslate den siktede.

— Avgjørelsen er tatt ut fra kravene til varetektsfengsling, hvor det må foreligge konkret fare for bevisforspillelse eller fare for gjentakelse. Vi har blant annet sett på tidligere straffbare forhold.

— Hvem er det som har vurdert at det ikke foreligger fare for gjentakelse?

— Det er vakthavende politijurist. I tillegg rådførte han seg med meg før avgjørelsen ble tatt, sier Krogvold.

— Mannen er tidligere bøtelagt for en seksuell forbrytelse. Hvordan kan dere likevel mene at det ikke er fare for gjentakelse?

Ikke tid - Tidsaspektet spiller en viss rolle. Forholdet ligger hele 25 år tilbake i tid. - Har politijuristen rådført seg med ekstern ekspertise, for eksempel lege?

— Nei, slikt har vi ikke rutiner for. Det var det dessuten ikke tid til. Vi måtte ta avgjørelsen om varetektsfengsling før klokken 10.00 torsdag, sier Krogvold.Verken han eller andre i politiet vil si noe om hva mannen foreløpig har forklart til politiet. Politiet vil heller ikke si noe om hva de seksuelle overgrepene skal ha gått ut på.

Hillestad opplyser at politiet er sikre på at de har med rett mann å gjøre. Mannen skal også disponere en slik bil som ble etterlyst etter ugjerningen. Les også:

Løslatelse skaper frykt Sjokkert over løslatelse- Bruk ekspertise

Tidligere saker:Lokkemann ble ikke fengsletSnart identifisert Politiet har fått flere tips Etterlyst etter sex-overgrep mot tre små jenter i Fyllingsdalen