Daglig leder i Bergen Turlag, Målfrid Hatteland, forteller til Bergens Tidende at alt nå ligger til rette for flotte turer i høyfjellet. Både i Stølsheimen, Bergsdalen og på Hardangervidda er stiene stort sett bare med noen høyereliggende partier. Alle broene som har vært rigget ned i vinter er nå lagt på plass for at turgåerne skal komme seg tørrskodd over elver og stryk.

Klart i fjellet

De fleste foretrekker fotturer i høyfjellet på ettersommeren. Men siden varmen har medført tidligere snøsmelting, er det aktuelt å gi seg fjellet i vold allerede nå.

— Bergen Turlag skal ha stor dugnad på samtlige hytter i Stølsheimen nå i helgen, forteller Hatteland. - Proviant og annet utstyr blir fløyet inn med helikopter. Trofaste medlemmer av turlaget drar inn i fjellet for å vaske hyttene, skifte sengetøy, få på plass ny proviant og male og reparere. Da er det klart for å ta i bruk hytte- og rutenettet for lange eller korte turer, sier hun.

Fest på Stavali

— I anledning av FNs Fjellenes år 2002 inviterer turlaget til fjellfest og buføring til Stavali neste helg - nærmere bestemt lørdag 6. juli, forteller Hatteland.

— Stavali er en kombinert betjent og selvbetjent hytte på Hardangervidda Vest og er en viktig innfallsport til Hardanger-vidda. Stølen ble restaurert på 1990-tallet. Bonde Odd Arne Espeland fra Jondal støler på Stavali hver sommer samtidig som han er hyttevert, forteller Hatteland.

Buføring i vill natur

— I år går buføringen fra Kinsarvik opp Husedalen med sin vakre og ville natur med ikke mindre enn fire flotte fosser. Espeland inviterer alle som vil til å følge kyrne til fjells. Underveis blir det rikelig anledning til å bli kjent med bonden, kyrne og naturen. Om kvelden blir det servert god gammeldags norsk stølskost. Landbruksminister Lars Sponheim er æresgjest på festen. Kjell-Inge Skjerveggen fra Statskog vil fortelle om Stavalis historie, og Espeland vil fortelle om moderne stølsdrift. Det blir musikk, dans og hyggelig samvær, sier Hatteland.

— På høyfjellet langs Bergensbanen vil Rallarveien være farbar for syklister fra Finse til Haugastøl i slutten av juni. Strekningen Finse - Hallingskeid er farbar først i første halvdel av juli, forteller Målfrid Hatteland.