Svein Holck (37) flyttet forrige måned fra Bergen til Vega i Nordland fylke. Flyttebilen leide han hos Avis bilutleie i Lars Hilles gate.

Leiekontrakt ble underskrevet og prisen var 9941 kroner for fem dager. Avis reserverte tolv tusen kroner fra Holcks konto for å kunne dekke utforutsette utgifter i tillegg til leien.

Et av vilkårene i kontrakten var at kjørelengden ikke skulle overstige 500 kilometer per døgn, det vil si totalt 2500 kilometer for fem dager.

Betalte for fem dager

Mandag 25. juni klokken 07.30 hentet Svein Holck flyttebilen hos Avis. Sammen med en kamerat kjørte han nordover: Kameraten kjørte bilen til Bergen igjen da flyttingen var unnagjort.

Torsdag 28. juni klokken 23.25 leverte kameraten bilen som da hadde kjørt 2366 kilometer.

— Etter dette fikk jeg et brev fra Avis hvor det sto at de har trukket 11.747 kroner av kontoen min, altså 1805 kroner mer enn avtalt. Fordi jeg leverte bilen en dag for tidlig, hadde jeg ikke lenger rett til å kjøre mer enn 2000 kilometer. I følge Avis hadde jeg kjørt 366 kilometer for langt, forteller Holck.

Gjorde helomvending

I den nye regningen ble Holck fakturert for en leie på 8836 kroner for fire dager, pluss et ekstra beløp på 6,28 kroner for hver av de 366 kilometerne Avis mente han hadde kjørt for langt. Med moms ble dette altså 11.747 kroner, langt dyrere enn avtalt.

Da han oppdaget dette tok han kontakt med Avis og daglig leder Eli Løvås.

— Avis mente jeg tok feil. Senest sist lørdag 7. juli mottok jeg et brev hvor det sto at Avis opprettholdt kravet sitt, sier Holck.

Men mandag morgen denne uken kom kontrabeskjeden.

— Da ringte daglig leder meg og fortalte at Avis nå skal betale tilbake det de hadde trukket for mye, minus 30 kroner i bompenger. Jeg ble veldig lettet, for min familie er dette mye penger. Men det var kjedelig at jeg måtte gjennom så mye mas først, sier bergenseren.

Glad for avgjørelsen

Daglig leder Eli Løvås i Avis bilutleie bekrefter at Svein Holck hadde underskrevet kontrakt for leie av flyttebil i fem dager med avtalt pris 9941 kroner.

— Fordi han leverte bilen en dag for tidlig skulle han ikke ha oversteget 2000 kilometer. Hadde han levert flyttebilen den dagen som sto i kontrakten hadde ikke problemet oppstått, sier hun.

Løvås påpeker at prinsippet er at det skal bli billigere jo lenger man har leiebilen.

Svein Holck er glad for at det løste seg denne gangen, men kommer med en oppfordring til andre på flyttefot.

— Selv om flyttingen er unnagjort så behold bilen helt frem til datoen som står i kontrakten, det lønner seg.

KJETIL THUEN