Har du på følelsen at det aldri tidligere har vært så varmt så sent på sommeren? I så fall har du helt rett!

Lite nedbør

Ferske tall fra Vêrvarslinga på Vestlandet viser at de siste tre ukene har vært de varmeste noensinne, med 20,5 grader i gjennomsnitt.

— Vi må tilbake til august 1969 for å finne den nest varmeste treukersperioden. Da var middeltemperaturen 19,7 grader, opplyser førstekonsulent Lillian Kalve ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

I tillegg til varmen, har det vært lite nedbør over Vestlandet i august. I snitt faller det 190 millimeter i august. Så langt denne måneden har meteorologene bare registrert 18,4 millimeter. Det er altså bare en tidel av normalen. I juli høljet det derimot ned i store mengder, nærmere bestemt 224 millimeter. Det er 51 prosent mer enn normalt.

Varmerekord

Så langt tyder alt på at sommeren 2002 skriver seg inn i værdagbøkene som den varmeste noensinne. Gjennomsnitttemperaturen for juni, juli og hittil i august er 17,7 grader. I fjor var snittet 14,2 grader. Fra tidligere er det sommeren 1997 som er tidenes varmeste, med 16,9 grader i gjennomsnitt.

Bergen kan notere seg enda en varmerekord denne måndene: For første gang har vi hatt ni dager med temperaturer over 25 dager, og gradestokken har ikke krøpet under 20 grader en eneste dag så langt i august.

I august 1996 og august 1997 var det over 25 grader i åtte av månedens dager.

Stabilt høytrykk

Årets hete sensommer skyldes et høytrykk over Øst-Skandinavia.

— Takket være dette høytrykket, har det kommet varme vinder opp fra Sør-Europa. Varmluft fra sør pluss soloppvarming har gitt de fine temperaturene. Høytrykket har ligget i ro i langt tid, noe som har slått heldig ut for hele Sør-Norge og Nordland, opplyser vakthavende meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center.

Nå ser sommeren ut til å ta en pause i noen dager.

— Det er stor tordenaktivitet i Nordsjøen, som er på vei mot Vestlandet. Det er vanskelig å si når det kommer hit, men jeg regner med at det kan skje i løpet av natten, sier Krogsæter.

Det vil likevel forbli forholdsvis varmt i Bergen, med temperaturer rundt 20 grader.

Foto fra BTs webkamera