Nå trenger du gode ører for å registrere bergensk skarring i sentrum. Byen er invadert av turister.

Trolig er det rekordmange av sorten nettopp i dag.

— Ja, det er sikkert riktig at dette er toppdagen i år, sier turistsjef Ole Warberg.

Havnen er full

Hele syv cruiseskip har lagt til ved havnen. Det er rekord, ifølge havneinspektør Arild Hestetreet.

— Cruisepassasjerene er avgjørende. Og så er det spesielt mange tyskere og søreuropeere nå i juli og august. Så blir dette toppet med dagstrafikk fra Hardanger og Voss og andre steder, sier Ole Warberg.

Og da blir det fullt.

Turistsjefen anslår at det befinner seg mellom 17.000 og 19.000 turister i Bergen akkurat nå.

Fløibanejubel

Fløibanen håper på publikumsrekord. Ved 12-tiden strakte køen seg nedover Vetrlidsallmenningen, nesten helt ned til Torget.

— Er dette køen, tror du, lurer Shirley McFiggins fra Hampshire i England. Sammen med venninnen Beryl sto hun helt bakerst.

— Ok. Vi kan stå her i et kvarter. Det får holde, sukker hun.

Det spørs om det ble noen fløyentur på de utålmodige damene. Men køen gikk relativt raskt, og ifølge Fløibanen trengte ingen å vente mer enn en halvtime.

— Rekorden er fra juli i fjor, og den er på 12.775 påstigninger. I dag satser vi på mer enn 13.000, sier Stig Berg, organisasjon- og serviceleder i Fløibanen.

- Ikke masseturisme

I BT 18. juli meldte flere hotelldirektører på Vestlandet om labre trafikktall denne måneden. Ifølge turistsjef Warberg ligger det likevel an til en god økning i antall gjestedøgn i år.

— Vi har bak oss fem år med til sammen 25 prosent vekst. I juni lå vi fire prosent over tallet fra i fjor, så vi er i rute for en fin vekstøkning.

Og til dem som synes turistene tar helt overhånd, har Warberg følgende presisering:

— Dette er ikke masseturisme. For å oppfylle den definisjonen, må det være flere turister enn fastboende på stedet. Men nå er jo 90 prosent av bergenserne på ferie, så vi skal være glad vi har turistene, mener Warberg.

Har turistene tatt over byen? Syng ut i kommentarfeltet!

RUNE BERENTSEN
HÅVARD PRESTEGÅRDEN