Midt på allmenningen, ved Narvesen-kiosken, står rundt 100 innbitte deltakere samlet rundt en strøken Bentley 1956-modell. Til en gateverdi av 300.000 kroner. I hånden holder alle en innkjøpt taustump, festet til et gjerde Den som besvimer sist, eier Bentleyen.

— Vel, vi håper ikke at det skal bli besvimelser, men for sikkerhets skyld vil vi ha helsepersonell på plass, sier Mark Pettit, medarrangørene av Bentley-aksjonen. Inntekten går til kreftsaken. Pettit ser ikke bort fra at det kan ta inntil fire lange døgn, før vinneren kan «taue» Bentleyen med seg hjem.

I mellomtiden, fra torsdag til søndag, vil Torgallmenningen tidvis koke av Bentley-feber. Blant kjentfolk som er blitt spurt om de vil bidra til å holde stemningene oppe i de dramatiske timene, er blant andre Ylvis, Sondre Lerche og Eirik del Barco Soleglad.

Håper på 650.000 kroner

— Vi har håp om at flere av disse vil komme, sier Mark Pettit. Blant de han vet vil komme, er Thor Brekkeflat.

Sammen med kollega Anthony Hill på The English Pub har Pettit i seks år arrangert auksjoner for kreftsaken.

Under fjorårets auksjon fikk de inn 183.000 kroner, et overveldende resultat. Men da frisørmester Jan Fredrik Jacobsen en desemberkveld i fjor dukket opp i puben og spurte om de kunne bruke Bentleyen hans til beste for kreftsaken, trodde de knapt det de hørte.

— Vi håper på et resultat på 650.000 kroner, innrømmer Pettit. Håper, altså. Byredaksjonen har tidligere redegjort for aksjonsideen, men for nye lesere tar vi kortversjonen:

Firma kan kjøpe seg rett til å delta i konkurransen ved å kjøpe en taustump for 10.000 kroner, mens privatpersoner betaler 3000 for startnummeret.

Ikke tissepause

— De første fem timene blir det verken anledning til røykepauser eller tissepauser, men deretter vil det bli gitt anledning til enkelte pauser, sier Pettit.

To måneder før startskuddet har fire firma kjøpt tau, nemlig Mills, Friele, Gilde og Fjord Line - dessuten 10-15 privatpersoner. Aksjonen har hittil solgt taustumper for 110.000 kroner.

Men hvor er taueproffene i Bergen Parkeringsselskap? spør vi. E' de gnitne?

— Vi har åpnet for at bedriftslag kan få være med for tre tusen kroner, men da stiller de som privatpersoner, sier Pettit.

— I tillegg til aksjonen vil vi kjøre en liten auksjon, blant annet med utlodning av signerte engelske fotballtrøyer.

Dessuten vil boksen med ertestuing bli auksjonert bort på femte året, i fjor innbrakte den 11.000 kroner. Hermetiske.

Men fremdeles finnes det taustumper til salgs til slaget om Bentleyen 11. september, folkens. Tidenes borttauing.

GIR VEKK: Frisørmester Jan Fredrik Jacobsen gir vekk dette Bentley-gliset - til inntekt for kreftaksjonen på Torgallmenningen 11. september. <p/>ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ