Det sier informasjonsdirektør Sverre Sivertsen i Norges vassdrags — og energidirektorat (NVE) til Bergens Tidende.

I går innkalte NVE til pressekonferanse, for å understreke krisen, og dra i gang tidenes strøm-sparekampanje for både Ola og Kari og næringslivet i dette landet.

— Det er for tidlig å informere om detaljer hvordan en beredskapsplan skal gjennomføres fordi vi ikke er i en akutt krise 5. februar. Men vi er veldig bekymret, særlig fordi tilstanden i Sverige er enda verre i vannmagasinene enn i de nedtappede norske, sier Sivertsen.

Beredskapsplanen

NVE har gått gjennom beredskapsplanen med alle enheter i kraftforsyningen i hele landet. Dersom og når situasjonen tilsier det, er vi beredt til å iverksette konkrete planer, sir han. Og det er selvsagt rasjonering på strøm på senvinteren han snakker om, uten at informasjonsdirektøren vil ta dette ordet i sin munn i BT-intervjuet.

Det er nok å se på den begredelige magasinfyllingen for å forstå bakgrunnen for den sparekampanje som NVE sparker i gang denne uken Det er bare å slå av alt som ikke er strengt nødvendig av el-forbruk i hytter og hus, butikker og næringsbygg, skoler og fabrikker. For nå går det på stumpene i vannkraftlandet Norge.

Russland og Polen hjelper

Russisk kjernekraft, via Finland, og kullkraft fra Polen pøses inn alt hva linjene og kablene til Norge/Sverige kan tåle. I tillegg spreng-importerer vi kullkraft og oljekraft fra både Tyskland og Danmark. - Dette er veldig viktig nå, i tilleggg til å spare alt vi kan av strømforbruk. For vi kan ikke styre noe som helst av vår egen helt væravhengige strømproduksjon, sier Sivertsen.

Man trenger ikke være NVE-ansatt for å skjønne at det kan bli en ny krisevinter 2003/2004.

Magasinene vil være så sterkt nedtappet etter denne vinteren at normale værforhold ikke duger for å fylle dem opp igjen til normale forhold innen neste vinter setter inn.

— Det er derfor grunn til bekymring også for kommende vinter sier Sverre Sivertsen til BT. Han tør ikke engang tenke på hva som kommer til å skje om året 2003 blir et nytt tørrår, som årene 1996 og 2002.