— Vi hadde en litt treg start på året, men spesielt tallet fra april er jeg svært fornøyd med, sier Harald Haaland, administrerende direktør for Fløibanen.

Antall påstigninger i april er god lesning for Fløibanens ledelse. Besøkstallet gikk rett til værs fra fjoråret: Hele 76,8 prosent opp, fra snaue 55.000 til nær 97.000 (se fakta). En sen påske og godt vær er hovedforklaringen.

— En påske uten skiføre i umiddelbar nærhet til Bergen, ny lekeplass og mye pent vær i april ga veldig gode grunner til bypåske for mange, sier Haaland.

Fire rekordmåneder på rad

De siste tallene for juni, midt i høysesongen, viser nok en ny rekord for Fløibanen: Nesten 242.000 påstigninger, mot drøye 215.000 på samme tid i fjor.

I tillegg til april og juni, er også mai og foreløpige beregninger for juli rekordmåneder for Fløibanen, uansett år.

Så langt i år ligger Fløibanen på rundt 15-20 prosent over budsjett.

REKORD: - Vi hadde en litt treg start på året, men spesielt tallet fra april er jeg svært fornøyd med, sier Harald Haaland, administrerende direktør for Fløibanen.
LEIF GULLSTEIN
I KØEN: Juan Llonch fra Spania besøker Norge for første gang. - Dette er som forventet. Når man besøker Bergens største turistattraksjon, blir det som regel kø, sier den blide spanjolen.
LEIF GULLSTEIN

— Vi har et budsjett på rundt 45 millioner for 2014, og vi ligger vi svært godt an til et pent overskudd, sier Haaland og legger til:

— Men da er vi selvfølgelig avhengig av at resten året blir like bra som det vi har opplevd til nå.

- Som forventet

Nå er det midt i høysesongen, og køene er lange både ved nedre stasjon og på Fløyen.

I tunnelen på nedre stasjon står den spanske turisten Juan Llonch. Han besøker Norge for første gang, og skal være her i en uke. Han har ikke problemer med å stå i kø.

— Nei. Dette er som forventet. Når man besøker Bergens største turistattraksjon, blir det som regel kø, sier den blide spanjolen.

— Hva synes du så langt om Norge?

— Fantastisk. Nå gleder jeg meg til å se den flotte utsikten på toppen, sier Llonch.

Nye prosjekter

Fløibanen kjøpte i fjor restaurantbygningen på Fløyen, lyssatte banesporene og steinplattingen på utkikkspunktet.

— Vi gjør kontinuerlige investeringer for å gjøre Fløyen mer attraktiv, sier han.

Det vil også bli satset på kulturelle aktiviteter fremover.

— Nå som vi eier vi bygget, vil selvfølgelig utnytte det til mer enn restaurantdrift, sier han.

— Onde tunger hevder dette er den dyreste restauranten i byen?

— Det er en myte jeg kan avkrefte her og nå. Vi har buffé til en rimelig penge. En øl og kaffe koster det samme som nede i sentrum. Jeg tror inntrykket om høye priser har festet seg siden gjestene betaler billetten med banen i tillegg, sier Haaland.