18 meter over bakken plukkes den over 50 år gamle klokken fra hverandre bit for bit. I tide og utide har BT-klokken på Ole Bulls plass stoppet og da har Terje Andersen, daglig leder i Bergen Liftservice, måttet rykke ut.

— Telefonen min har ikke stått stille når klokken har vært i ustand. Jeg har vært her oppe i all slags vær og vind for å fikse den, forteller Andersen, mens han demonterer den gamle klokken.

På høy tid

Nå skal Andersen sammen med Atle Johnsen i Postitiv Reklame sette opp den nye klokken. De er begge enige om at det var på høy tid.

  • Klokken er rundt 55 år gammel og den begynner å bli dårlig i festet. Det koster for mye å drifte den. Tiden rant ut for denne klokken for minst 10 år siden, sier Johnsen.

— Det har vært et voldsomt spennende prosjekt å jobbe med. Det er jo et landemerke i Bergen og det største neonanlegget i byen, forteller Johnsen.

Klokkekjøpet ble godkjent av Byantikvaren og Bergen kommune sa ja til det nye uret på en betingelse: Det skulle være helt identisk med det gamle.

Håndlagde deler

Det finnes ikke maskiner som kan lage tilsvarende nye deler til klokken. Derfor måtte alt lages for hånd i en liten fabrikk i Tyskland. Urverket er produsert i Sveits. Det hele endte på over én million kroner. Kjøpet ble godkjent av styret i Bergens Tidende.

— Klokken er viktig for bybildet og derfor ville vi i Bergens Tidende at den skulle fornyes, forteller økonomidirektør i BT, Terje Rasmussen.

  • Den eneste forskjellen er at denne klokken ikke blinker, og teksten «følg med i tidende» vil ikke være der lenger, forteller Johnsen.

Den nye vil være på plass i midten av neste uke.

  • Det betyr at bergenserne må klare seg uten denne klokken i helgen, sier Johnsen.

Om uret i millionklassen følger med i tiden vil bare tiden vise.

Hva synes du om at det gamle BT-uret forsvinner? Del din mening i feltet under!

Høvik, Tor