– Ek har glæmet legitimasjon.

– Kor ti e' do født?

– Femte september nitti ... enn.

– Då du betala voksenbilet.

– Åkkei då.

Vi er i et klasserom på Friundervisningen. To polske, vordende bussjåfører i Tide trener på å snakke bergensk. De deltar i et rollespill som skal lære dem verbalt å takle hverdagslige situasjoner bak rattet i en Tide-buss.

— Norsk er ikke vanskelig

Ti polakker – en kvinne og ni menn – legger stor iver i rollene som bussjåfør og ung passasjer. Denne delen av forberedelsene for å kunne gå inn i staben av Tide-sjåfører – norskundervisningen – er den vanskeligste for polakkene. Den praktiske delen av opplæringen – å kjøre buss i bergenstrafikken – har de lettere for å tilegne seg.

Med Bjørn Tore Nåmdal som instruktør er vi med på en øvingstur med buss fra Bystasjonen til Loddefjord og retur. Ekteparet Beata og Radoslaw Kliniewski fra byen Nowe Miasto Lubawskie i Polen kjører hver sin etappe. Ekteparet har tenkt å slå seg ned i Norge – på like linje med de 18 andre fremtidige Tide-sjåførene. Kjøringen går problemfritt.

– Norsk er ikke vanskelig

– Hvordan går opplæringen?

– Bra, svarer Beata.

– Norsk er ikke vanskelig å lære, og nå kan jeg litt norsk, sier hun. Vi kommuniserer godt.

Roser bergenstrafikantene

Beata har seks års erfaring med by- og turistbuss i hjembyen. Men det var med mindre kjøretøyer enn den digre Tide-bussen hun nå trener med.

– Er det enklere å kjøre buss i Polen enn i Bergen?

– Nei. Jeg synes trafikantene i Bergen er disiplinerte.

Instruktør Nåmdal skryter av polakkene.

– De tar ferdighetene i trafikken og håndtering av passasjerer og billetteringsutstyret meget fort. Språket tar litt lengre tid. Men også det kommer seg, sier Nåmdal.

Noen av sjåførene skal begynne i ordinær tjeneste like før jul, noen litt senere, alt etter hvor godt de snakker norsk. Instruktør Nåmdal har en oppfordring i den forbindelse:

– Jeg vil henstille til publikum å være forståelsesfull overfor de polske sjåførene når det gjelder språkferdighetene deres, sier Nåmdal.

MED STØ HÅND: Radoslaw Kliniewski fører bussen med stø hånd. Til venstre instruktør Bjørn Tore Nåmdal.
Silje Robinson