Påsken er over. Turistsesongen er begynt. Bortsett fra at «turistsesongen» ikke er et tidfestet fenomen. Det er lenge siden vi sluttet å blunke ved synet av en japaner med kamera i februar eller en tysker med ditto i oktober.

Turistinformasjonen tok for flere år siden konsekvensen av at Bergen får besøk det meste av året og holder åpent også i påsken (bortsett fra 1.dag). De som har benyttet seg av det i år, er en del tyskere, spanjoler og italienere, noen briter, et par franskmenn og japanere.

— Besøket har økt veldig de siste fire årene. Det er blitt mer populært å besøke Bergen i påsken.

Med tilhørende behov for en åpen informasjon, sier daglig leder Inger Balean. Hun teller sam-men 270 besøkende skjærtorsdag, 200 langfredag og hele 515 påskeaften.

Norge i nøtteformat

Hva kan vi gjøre? spør turistene. Jo, sier de hjelpsomme bak skranken i Frescohallen: Akvariet har åpent, Fløibanen og Ulriksbanen går, Bergen Kunstmuseum, Hanseatisk Museum og Nord-sjøfartsmuseet har åpent hele påsken (velsigne dem), men ellers blir det en finlesning av listen over åpent-stengt.

Hva med en tur til fjordene? Dessverre, ingen tilbud ennå – men «Norway in a nutshell» (Bergen-Myrdal-Flåm-Gudvangen) kan anbefales.

Anbefalingen er fulgt. Turistinformasjonen har i påsken solgt 56 billetter til denne rundturen som gir det navnet lover: Norge i et nøtteskall. Og Gerry Whelan, ire bosatt i København, er absolutt fornøyd. Spektakulære fjorder. Men han var ikke klar over at han ved ankomst skjærtors-dag havnet i et lukket land. Det ble han litt forbauset (og litt skuffet) over – uvant i København og også i hans katolske hjemland.

Gjerne en byfjellstur

Jane Neve fra Australia tar det som det er. Hun har arbeidet som sykepleier i Oslo ni måneder, og har vel fått et visst inntrykk av nordmenns hang til å skalke lukene når det gis en anledning. Nå har hun moren Margaret på besøk med seg til Bergen – og ganske riktig, de har opplevd Norge i et nøtteskall. Dessuten er de godt kledd og skodd og tar gjerne en tur på de bergenske byfjell etter de har informert seg i Bergen-guiden.

Vi informerte dem om at fra i dag av er det norske samfunn ved det normale igjen. Bortsett fra at den offisielle turistsesongen ikke er begynt.

AVSLAPPET FRA AUSTRALIA: Margaret Neve og datteren Jane fra Australia har inntatt en sofa hos Turistinformasjonen for å studere kart og Bergen-guiden på sin første dag i Bergen.
FOTO: MARITA AAREKOL