Aksjonen «Tid for sikkerhet» er en del av den årlige markeringen «Lys til ettertanke», til minne for trafikkofre i Hordaland. Aksjonen er samtidig en oppfordring til oss alle om å ta det litt roligere i trafikken.

Bråstopp

Klokken to i dag ønsket konferansier og seniorprest i Bjørgvin bispedømme, Ragnar Waagbø, velkommen til dem som hadde trosset regnværet og møtt opp på Torgallmenningen.

Blant arrangørene er Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL). De inviterte folk til å prøve både bilveltsimulator og bråstopp.

— Er dere klare? spør Jan Anker-Goli i ATL mens han holder hånden på startknappen til «Bråstopp».

— Nei! kommer det skeptisk fra Sissel Merete Hermansen som har tatt plass i passasjersetet. Anker-Goli trykker likevel på knappen og Hermansen og tre andre fyker fremover før de brått stopper.

— Farten er bare syv kilometer i timen, men de får seg likevel en støkk. Poenget er å markere hvor viktig det er å bruke bilbelte, forteller Anker-Goli.

Bilvelt

Etter bråstoppen går turen videre til «Veltepetter». Her kan man oppleve hvordan det føles å sitte i en bil som velter og lander på taket.

— Det blir spennende å se om jeg klarer å komme meg ut, sier Hermansen før hun og klassekamerat Per Alexander Ingvaldsen (17) setter seg inn i bilen. Idet den vendes høres både hyl og litt latter før bilen henger med taket vendt mot bakken. Sikkerhetsbeltet får de løsnet, men ungdommene trenger hjelp til å åpne bildøren.

— Det var veldig vanskelig. Jeg hadde nok aldri klart å åpne den i reell situasjon, forteller Ingvaldsen når han kommer ut.

Fakkeltog

Klokken seks vil markeringen fortsette med taler og appeller ved blant andre ordfører Gunnar Bakke og samferdselsminister Liv Signe Navarseter. Det hele avsluttes med et fakkeltog fra Torgallmenningen til domkirken.