TOR LEIF PEDERSEN

HELGE SUNDE (foto)

I alt 50 barn fra Kvernabekken Miljøbarnehage i Fana sammen med personale og foreldre har vært i Gimmeland Juletreskog i Bontveitdalen for å hogge juletre. Styrer Karianne Wilhelmsen forteller at denne turen til juletreskogen er en vel innarbeidet tradisjon. Barna er med på å felle et tre. Det fraktes til barnehagen og settes på fot og pyntes.

Selvhogst av juletre blir stadig mer populært. I bergensområdet er det stadig flere juletreprodusenter som inviterer små og store til å hogge juletreet selv (se egen sak). Mange av produsentene gjør litt ekstra stas på det hele med å tilby spennende opplevelser for barn og familiene deres i tillegg til hogst av juletreet.

Gimmedalen Juletreskog er en av pionerene på dette opplegget i vårt distrikt. De begynte med dette så smått i 1989 og har bygd ut tilbudet etter hvert. Et par tusen mennesker, gjerne tre generasjoner på en gang, er innom juletreskogen og gården hver sesong.

Kosestund på låven

— Sesongen i år begynte 1. desember, forteller fruen på gården, Lisbeth Andal Særvold til Bergens Tidende.

— Vi har mest barnehager og skoleklasser i ukedagene, mens det er familiene som dominerer i helgene. Da har vi full pakke med kaffe, nisse på låven, kjøring med hest og kjerre og besøk i fjøset for å hilse på dyrene der. Hovedfokus retter vi mot selvhogst av juletrær. Vi selger også juletrær til dem som ikke ønsker å hogge det selv. Ofte er det besteforeldre som kommer med sine små barn for å hogge den grønne julegranen, etterfulgt av kosestund på gården, forteller Lisbeth Andal Særvold.

Vanlig gran populær

Mannen hennes, Paul Særvold, har i mange år dyrket juletrær for salg og selvhogst. Han forteller at det er en del stell og arbeid med trærne før de har vokst seg store nok til å bli hogget.

— De aller fleste skal ha den gode, gamle og tradisjonelle norske granen. Den gir den helt spesielle lukten som utløser den rette julestemningen for så mange. Etter hvert er edelgran blitt stadig mer etterspurt. Av edelgranene er det mange ulike typer, sier Paul.

— Før du skal kjøpe eller hogge juletre, må du avgjøre om du skal ha et stort eller lite tre. Dernest sjekker du at nålene sitter fast og ikke drysser. Det er viktig at stammen på treet er rett. Særlig må du være på vakt mot trær med en stamme som har en bøy nede ved roten. En slik bøy kan være vanskelig å rette opp og det blir vanskelig å få treet til å stå skikkelig når du skal sette det på fot, sier Særvold.

Må akklimatiseres

— Når treet er kommet på fot, må det akklimatiseres. Like lite som du tar en kotelett rett fra fryseren og legger den på stekepannen, like dumt er det å ta et juletre rett fra utetemperatur og inn i varmt hus. Du må la det stå i garasjen eller en kald bod noen dager før det får lov å komme inn i den varme stuen. Der vil nemlig nålene og grenene tine ganske raskt, mens det tar lengre tid å få tint stammen. Straks nålene og grenene er tint, begynner de å trekke vann. Men en frossen trestamme klarer ikke å transportere vann. Dermed kan du risikere at treet dør. Da begynner det å drysse nåler, advarer Særvold.

— En veldig viktig ting til slutt: Før du setter treet på fot, skal du skjære et to-tre cm tykt snitt av den nederste delen av stammen for å åpne porene slik at treet får vann, sier Paul Særvold.

UNNAVEI, HER KOMMER VI: Barna i Kvernabekken Miljøbarnehage kommer stolte med treet som de har hjulpet Lisbeth Andal Særvold å hogge. Treet skal pyntes og lage julestemning i barnehagen.<p/>FOTO: HELGE SUNDE