Ni private selskaper har søkt om å få drive hjemmehjelp i Bergen fra høsten av, og byrådet vil inngå avtale med alle.

— Foreløpig ser det ut til at alle er OK, selv om vi har bedt om mer informasjon fra et par av dem, sier Trude Drevland (H), byråd for helse og omsorg.

Selskapene skal konkurrere med kommunens egne hjemmehjelper, som tidligere i år ble skilt ut i et eget selskap (Kommunalt foretak, KF).

Alle får flere valg

Hjemmehjelpene skal ikke drive pleie, men bare det som i moderne kommunespråk heter «praktisk bistand i hjemmet».

I rene ord betyr det at de vasker og rydder i huset, og handler hvis det står i kontrakten.

Det nye systemet skal ifølge Drevland ha oppstart 1. oktober. Da vil de hjemmehjelpstrengende kunne velge andre enn kommunens eget selskap.

Flere av tilbyderne er små, og vil kun tilby tjenestene i deler av kommunen. Alle bydeler vil likevel få minst tre ulike selskaper å velge mellom, i tillegg til kommunens hjemmehjelper.

Det er betryggende at de ni sprer seg veldig godt utover i byen. Det kan se ut som alle vil ha nærhet til en tilbyder, uansett hvor de bor, sier Drevland.

- Positivt for brukerne

Opprinnelig ønsket kommunen å inngå avtale med 4-6 leverandører, men de valgte alle ni fordi ikke alle leverer til alle bydeler.

Mens du i sentrum (Bergenshus) «bare» vil få tre private alternativ, kan folket i Åsane velge mellom hele seks ulike selskaper. I tillegg til kommunens egne hjemmehjelper.

Jobpartner AS vil til vaske og rydde i alle bydelene. Bemanningsfirmaet, som har hovedkontor i Ålesund, leier også ut hjemmehjelpere og sykepleiere.

— Vi har et patruljekonsept med tre personer i hver bil, sier daglig leder Olav Stokkereit.

— Som bystyrepolitiker i 12 år og med god kjennskap til Forskjells-Norge, er det positivt at brukerne selv kan velge hvem som skal hjelpe dem, sier Stokkereit.

RsV Renhold AS vil tilby sine tjenester i Åsane, Sandviken og Arna.

— Vi begynner der, og så ser vi hvordan det går. Det er jo brukerne som styrer dette, sier daglig leder Tor Erik Iversen, som har drevet rengjøringsselskapet siden 2000.

Ingen ekstratjenester

I motsetning til i Oslo får de private selskapene ikke lov til å tilby andre tjenester enn dem kommunen har godkjent. Ifølge Drevland gjør de det for at de private aktørene ikke har ekstrainntekter og dermed fordeler i konkurransen med de kommunale hjemmehjelpene.

— De får kun lov til å tilby det som står i vedtaket, og kommunen betaler det samme til private firma som de gjør til det kommunale selskapet, sier Drevland.

Selskapene får betalt for «faktisk utførte brukertimer», som det står i gårsdagens byrådsvedtak. De får 357 kroner timen i 2005, en sats som blir justert med prisstigningen.