Randi Kvinge

Klokken er åtte torsdag morgen. I fritidsklubben i Åsane senter har ti ungdommer møtt frem for å være med på dagens tildeling av jobber. En av guttene gjesper. Det er tidlig å stå opp i otta når det er skoleferie. Andre er litt mer klar for innsats. De varmer opp med et slag biljard.

På kjøkkenet prøver Ana Brurås i Ung jobb å finne ut hvem som skal få jobbe. I dag er det to jobber hos en familie i Morvikveien. Vinduene skal vaskes og plenen klippes.

— Vi prøver å fordele jobbene slik at alle får noe å gjøre i løpet av sommeren. I fjor ga vi jobb til den som kom først. De aller ivrigste kom klokken seks om morgenen og fikk jobbene. Dette ble urettferdig for de andre, sier Ana.

De heldige

Kort tid etter er avgjørelsen tatt, og Espen Aleksandersen (15) og Vianny Halland (14) blir ropt opp.

— Ble det virkelig meg, sier Vianny. Hun meldte seg på Ung jobb mandag og har ventet spent hver dag hele uken.

Espen smiler og studerer arbeidskontrakten som skal fylles ut.

— Har du penger på mobilen i tilfelle vi ikke finner frem, spør han.

De to kjenner ikke hverandre fra før, men drar ut sammen på sin aller første jobb.

Odd Marius Rutle (15) ble ikke trukket ut i dag. Men han har allerede tjent noen kroner tidligere i sommer.

— Jeg har vært på flere jobber, og har både malt hus og lakket terrassegulv. Hvis ikke dette tilbudet hadde eksistert, hadde jeg nok bare sett på tv i sommer, sier han.

Aller første jobb

Tjue minutter senere er Espen og Vianny fremme. De er ute i god tid og ringer på. Døren åpnes og ungdommene presenterer seg.

Etter kort instruksjon er de i gang. Vianny såper inn vinduene og drar nalen i en elegant S-form. Ikke en smussflekk er igjen. Nedenfor huset freser Espen i gang plenklipperen. Dette har han gjort før. Ekteparet Hånes er strålende fornøyd.

— Vi reiser til Berlin i morgen, og skal bytte hus med en tysk familie. Tiden ble knapp og det passet perfekt å få ungdommer til å hjelpe oss, sier Jan Roger Hånes. Han synes Ung Jobb er et supert tilbud.

— Det er vanskelig for ungdom å få arbeidserfaring, og ved å jobbe litt lærer de å ta ansvar. De utfører en oppgave de er blitt satt til, og blir belønnet for det, sier han.

I Åsane senter sitter åtte ungdommer og venter. Kanskje i morgen...

MÅ VENTE: Alan Mustafa (17) ble ikke tildelt jobb denne morgenen, men han skal male hus dagen etter. TOR HØVIK (foto) <p/>
DEN FØRSTE JOBBEN: Vianny Halland (14) er ute på sin aller første jobb, og lærer fort å svinge vindusnalen. <p/>TOR HØVIK (foto) <p/>