Mannen fremstilles for varetektsfengsling tirsdag. Han har sittet i arresten etter at han ble pågrepet på utestedet Brukbar i Håkonsgaten like etter klokken 02 natt til søndag.

Ikke kommet til rette

— Han ble observert av en vakt og tatt med en mobiltelefon ved 02-tiden som var stjålet fra en gjest på utestedet. Fra midnatt til klokken 02 ble ni andre personer frastjålet telefonene sine, forteller Vibeke Nistad Dieseth, politiadvokat ved allmennseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Hun opplyser at ingen av de ni andre telefonene er kommet til rette.

Mistenker medhjelper

Politiet mistenker at 25-åringen også har stjålet telefoner fra andre gjester og levert dem til en eller flere personer utenfor utestedet.

— Vitner forteller at han flere ganger gikk ut og inn fra utestedet i dette tidsrommet, sier Nistad Dieseth.

Ifølge politiadvokaten er ingen andre pågrepet i saken. Mannen nektet for å stå bak tyveriene, men ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker. Ifølge kjennelsen fra Bergen tingrett observerte et vitne at mannen tok en telefon fra en person og kastet den fra seg.

Retten viser også til at siktede hadde hyppig kontakt med en annen person på utsiden. Det ble også beslaglagt flere microminnekort på ham, som kan brukes i telefonene som forsvant.

Strengere straff

Straffenivået på profesjonelt tyveri av mobiltelefoner er hevet etter en dom avsagt av Høyesterett 9. september.

Retten kom til at normalstraffenivået for et profesjonelt lommetyveri begått systematisk og med formål å livnære seg av virksomheten burde være fengsel i 90 dager, ifølge Lovdata.

Ved vurderingen av nivået la Høyesterett vekt på at antallet lommetyverier har økt kraftig siden 2010. Videre fremhevet Høyesterett at tyveri av mobiltelefoner medfører risiko for at personlig og sensitivt materiale kommer på avveie og blir misbrukt.

Behov for trygghet

Dette er en samfunnsskadelig virksomhet som rammer ofrene hardt, og tyveriene skjer på offentlig sted hvor mange ferdes og behovet for trygghet er stort, fastslo landets øverste domstol.

Lagmannsretten hadde satt straffen til fengsel i fem måneder for fire slike tyverier. Høyesterett skjerpet straffen til åtte måneders fengsel etter at det var tatt et visst hensyn til tilståelse og en tidligere domfellelse for tilsvarende forhold.

Har du tips i saken? Send e-post til 2211@bt.no!