Bussen som en gang hadde plass til 40 rampete skoleelever, rommer nå fire lune sengeplasser, stor kjøkkendisk med kjøleskap, komfortabel salong med tv — og danseplass etter behov.

— Busscamping er blitt en livsstil for oss, bekjenner Geir Justad (45), og samboer Kerstin Lillestøl (49) nikker særdeles samtykkende fra bussens stressless.

— Dette er «hytten» vår. Vi synes den har både sjarm og sjel, supplerer hun, og demonstrerer bussens attraksjon, en kunstig kaktus med flashende lys.

— Det har vært viktig for oss å beholde busspreget, påpeker Geir, sjefen for «hyttens» 200 hester og seks gir. Det klassiske stripete bussmønsteret i stoffkledning er intakt, og ved sjåførens plass kan stoppskiltet fremdeles plinge rødt hvis en passasjer må tre av på naturens vegne.

Oppå kjøkkendisken står friske potteblomster og under disken skvulper 3000 liter ferskvann.

— Og bagasjerommet under bussen rommer alt vi trenger på langtur, viser Kerstin. Her er det stuet inn både 3x3 meter partytelt, oppblåsbare stoler, terrassevarmer fra Rema 1000 og mye annet utstyr som er nødvendig når ti tonn buss med utelys skal på tur. Til Lofoten, for eksempel, eller kanskje bare til Sotra.

— Ofte tar vi bare med oss varmedressene og reiser som helgestriler til Kleppholmen helt sør i Sund kommune. Der nyter vi helgen med fisking, sykling og Radio Sotra, forteller Kersti.

Dyr i drift

— En ulempe er det selvfølgelig at det er dyrt å reise Norge på kryss og tvers med en svær buss. For eksempel koster en tur fra Bergen til Haugesund oss nesten atten hundre kroner i drivstoff og fergebillett, hoderegner Geir i en fart.

Men både han og Kerstin synes at livsstilen er kronene verdt. De betaler gjerne litt for å ha «hytten» stående startklar på parkeringsplassen hjemme i Hetlevikstølen.

Bare i sommer har de to entusiastene lagt 600 bussmil bak seg på norske og svenske landeveier. Helt til Lofoten har de vært, og hjem via Nord-Sverige. Og nå snakker de om Øst-Europa til neste år. Foreløpig bare kanskje...

Men de er slett ikke alene om å ha oppdaget bussens sjarm som bobil. I løpet av få år er medlemstallet i den lokale klubben for campingbusser øket fra åtte til åtti.

- Interessen eksploderer

— Medlem nummer åttien ble registrert under helgens treff i Aurland. Interessen for denne måten å campe på har rett og slett eksplodert, forteller Roald Nesse, bosatt på Breistein, til daglig sjåfør i Gaia og formann i foreningen Vestlandsbussene siden starten i 1998.

Selv har han og fru Tove en 1974-modell Mercedes 0302 på 10.80 meter, med åtte sovemuligheter, fartsstriper bak og en fortid som turbuss for HSD.

Den mer enn 30 år gamle bussen deres er døpt «Stjernen», andre klubbmedlemmer opererer med bussnavn som «Lady Arna», «Lasse Liten», «Ingolf», «Hiawatha», «Dieseldyret» og «Mulebussen». Og rulleteksten fremme på bussene forteller forhistorien. Her er rutebusser med fortid på Festo, Røyksund, Stranda og Myra. Her er turbusser og rutebusser, skolebusser og sightseeingbusser, flybusser og ekspressbusser.

Nå er de pensjonert som campingbusser, alle sammen.

Treff på treff

To ganger i året møtes entusiastene på store busstreff, vår og høst, mens det resten av året improviseres en rekke mindre, mer uformelle treff.

Årets vårtreff ble arrangert i Øvre Eidfjord, mens høsttreffet var lagt til Aurland sist helg, med 35 busser på plassen til Lunde Gard & Camping.

— Foreningen er innrettet mot familier, forteller formann Nesse. På helgetreffene arrangeres det derfor en rekke lekeaktiviteter for barn - og det grilles i fellesskap.

— Det lengste langbordet vi har hatt målte 130 meter, humrer Nesse.

Store partytelt medbringes også til treffene, i tilfelle vestlandsvær. Og bingo og karaoke er ikke ukjente aktiviteter - dessuten benytter mange treffene til å hente nye impulser for innredning av bussene. Innimellom kan det også bli en svingom i teltet eller i bussbrønnen, har vi hørt rykter om.

— Å skaffe seg buss er ikke vanskelig, tilbudet er stort på nettet, forteller Nesse.

En idé for neste sommerferie?

PÅ GELEDD: Hele 35 av Vestlandsbussenes 81 medlemmer stilte med buss på klubbens høsttreff i Aurland i helgen <p/>FOTO: ROALD NESSE
FELLESSKAP: Partytelt hører med når busscamperne på Vestlandet er på tur. Her fra helgens treff i Aurland.<p/>FOTO: ROALD NESSE