Rundt klokken 01.30 løsnet fjellskrenten over Hatlestad Terrasse. Et skred av leire, jord og vannmasser traff rekkehusene, der beboerne lå og sov.

Ni personer ble skadd og sendt til Haukeland Universitetssykehus. To av disse var kritisk skadd på grunn av surstoffmangel, de andre var lettere skadet med blant annet kuttskader.

Fremdeles kritisk

Tilstanden var ved 20.00-tiden i kveld fremdeles kritisk for to av dem som ble skadet i raset. De to er en 27 år gammel kvinne og hennes fire år gamle datter.

De to får nå intensivmedisinsk behandling på Haukeland Universitetssykehus.

Resten av familien, far (født 1968), datter (f. 2003) og sønn (f. 2005) er lettere skadet, opplyser sykehuset i en pressemelding i ettermiddag.

Tilstanden til en mann (f. 1955) er fremdeles alvorlig, men stabil. En kvinne (f. 1952) er lettere skadet. Hun vil bli operert i morgen.

To av de som var innlagt på Haukeland, en 37 år gammel kvinne og hennes 14 år gamle datter ble utskrevet fra sykehuset i ettermiddag.

— Noen er nærmest ikke skadd, men sterkt preget av situasjonen, opplyste klinikksjef August Bakke på en pressekonferanse klokken 07.30 i dag.

En funnet død

Klokken 07.50 opplyste skadestedsleder Harald Lekven ved Fana politistasjon at det er funnet en person omkommet i leiligheten til den savnede kvinnen. Politiet tror at det dreier seg om den savnede kvinnen i 50-årene.

— Jeg kan bekrefte at vi for kort tid siden fant en person omkommet. Personen er ikke identifisert, men alt tyder på at det er den savnede, sier Lekven.

— Så langt er vi nå i mål i forhold til det antall personer som har vært savnet. Det betyr at vi kan trekke oss tilbake fra det rasutsatte området, fortsetter han.

Mannskapene arbeidet i formiddag med å sikre rasstedet.

— Vi spyler vekk noen av jordmassene. Når vi er ferdig med det vil beboerne få lov til å gå inn for å hente verdisaker og lignende, sier Lekven.

Enorme jordmengder, stein, leire og vann har strømmet inn i disse leilighetene og knust det som er av inventar og møbler.

Fem leiligheter rammet

Raset er 40 meter bredt, noe mindre enn tidligere antatt. Det har rammet fem hus og pløyd gjennom to av disse, som er fulle av jord og leire, blant annet huset der den savnede kvinnen bodde.

Lavinehunder har søkt uten resultat. Redningsmannskapene må nå få ut jordmassene før de kan søke igjen.

Fem til seks adresser er rammet. Med unntak av den savnede personen er folkene på disse adressene evakuert.

Lekven bekrefter at sokkelleiligheter er fylt opp med jordmasser, etter at det 40 meter brede skredet feide inn over bebyggelsen ved 01.30-tiden i natt. Til sammen skal minst 135 mennesker ha blitt evakuert fra området.

Småbarnsfamilier

En fjellskrent skal ha løsnet over et rekkehusområde, og forårsaket store ødeleggelser.

— Vi kan bekrefte at det har gått et ras og at flere biler og et hus er tatt. En eller to personer er savnet og fire er sendt til Haukeland universitetssykehus, opplyser informasjonssjef Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt til bt.no.

— Vi har hørt lyder inne fra området, sa politiets fagleder orden, Gustav Landro til bt.no klokken 03.45. Mens redningsarbeidet pågår, kommer det stadig flere personer opp fra rasområdet i Hatlestad Terrasse. Flere av disse er småbarnsfamilier.

Når bt.no står på åstedet, kommer redningsmannskaper bærende med to personer på båre. Begge er knapt påkledte og kraftig tilsølt av jord. En av de to er et lite barn.

Ifølge Landro skal det ikke være noen alvorlig skadde blant de som er reddet ut.

— Det er en veldig kritiske situasjon nå. Flere hus har rast ut på grunn av de store vannmengdene, og flere ras har gått mens redningsmannskapene har prøvd å gjøre jobben sin. Derfor har vi måttet trekke oss tilbake, og etter konsultasjon med politimesteren har vi nå gått inn igjen med kun et par redningsarbeidere, sier Landro.

Det voldsomme regnværet som har forårsaket raset, har også gjort redningsarbeidet svært vanskelig.

Fire barn skadd

— Ni personer er brakt til akuttmottaket ved Haukeland Universitetssykehus, hvorav tre barn, forteller informasjonsansvarlig ved Haukeland, Linda Hilland.

Tilstanden til de ni er:

1. Mann 49 år, alvorlig, men stabil.

2. Kvinne 53 år, lettere skadet.

3. Kvinne ca. 28 år, kritisk, men stabil.

4. Jente ca. 4 år, kritisk og ustabil.

5. - 7. Mann 37 år og hans 2 barn på 2 år og under ett år, er lettere skadet.

8. - 9. Kvinne 37 år og hennes barn, jente 13 år, lettere skadet

Sykehuset har slått katastrofealarm. Det betyr at beredskapsplanen følges, og en rekke ansatte er kalt inn på jobb.

To Gaia-busser ble fylt opp med evakuerte, og disse ble sendt til Rainbow Bergen Airport hotell på Flesland, hvor de vil bli tilbudt den nødvendige hjelpen.

Truet av kollaps

Brannvesenet arbeider nå med å grave seg inn i hus hvor det kan befinne seg folk. Ved 5-tiden ventet mann på hundepatruljer som kunne bidra i søket.

Hus skal også være truet av kollaps - og det foregikk i timene etter skredet storstilt masseevakuering av beboerne i området.

— Problemet er at det kan gå nye ras. En geolog har vært i området, og slått alarm. Derfor måtte vi trekke ut all redningsmannskapene, får bt.no opplyst ved vakten hos Bergen brannvesen.

Etter det bt.no forstår, skal det imidlertid allerede ha gått flere nye ras i området.

— Situasjonen er kritisk, opplyser en politikilde til bt.no.

Frykter flere ras

Det er de enorme regnmassene i natt som skal ha forårsaket raset. Flere ras kan gå når som helst.

Et sjeldent stort antall redningsmannskaper deltar i redningsarbeidet. Minst et tjuetalls utrykningskjøretøy er på åstedet.

Store mannskaper fra Sivilforsvaret er også på plass, sammen med mannskaper fra Heimevernet. Ekstrasending BTV

BTV kjører ekstrasending i forbindelse med raset klokken 12.25 i dag. BTV har hatt reportere ute i hele natt og vil i sendingen bringe reportasjer fra evakueringen, intervjuer med beboere, redningsmannskaper, sykehuspersonell og politiet.

BTV gir deg oppdateringer på situasjonen på veiene og reportasjer fra flommens herjinger i hele bergensområdet.

bt.no kommer tilbake med mer. Trykk Ctrl + R for siste versjon.

KART: BERGEN KOMMUNE
RUNE NIELSEN
RUNE NIELSEN
RASET: Dette bildet viser omfanget på raset ved Hatlestad Terrasse. Jordmassene traff bebyggelsen nedenfor.
KNUT EGIL WANG