forProsjektet på Lepsøy i Os kommune skulle gi 20 leiligheter og 17 hytter. Hovedbygningen står mer eller mindre klar, men leilighetene på innsiden er langt fra ferdige.

En hytte er overlevert kjøperen. To leiligheter er solgt, men byggearbeidene har ikke startet.

— Vi hadde en del fremstøt i sommer, og hadde et par interessenter, forteller mekler Lars Inge Birkeland hos Notar Eiendom i Bergen.

Taper penger

Målet om å få solgt leilighetene ble likevel langt fra nådd.

Det er verken utseendet på eiendommen eller prisen som skremmer kundene vekk. Lepsøyområdet er blant de flotteste i Os kommune, som er kjent for å være liberale med bygging i strandsonen. Flere velbeslåtte bergensere har allerede sommerhus i nærheten.

Leilighetene i Storhaugen koster i gjennomsnitt rundt 700.000 kroner. Det er en kvadratmeterpris på om lag 13.000 kroner, langt fra avskrekkende. De 100 kvadratmeter store hyttene selges for 1,4 til 1,5 millioner kroner.

Spanjaart kjøpte Lepsøyområdet med et halvferdig kurs- og konferansesenter for 4,5 millioner fra Norges Blindeforbund i 1997. Siden har pengene flytt en vei – ut.

Aksjonærene har tidligere skutt inn ti millioner kroner i selskapet. Så lenge leilighetene forblir usolgt, fortsetter Spanjaart å tape penger.

— Området er så uferdig at det er vanskelig å selge. Kjøperne ser at dette kommer til å være en byggeplass en stund til. Dessuten har vi oversittet en del tidsfrister, og det gjør at folk venter litt, sier styreformann Baard Sæverud i Spanjaart Norge, som står bak utbyggingen.

Forsinkes av beboerforening

I hele ti år har området vært under utvikling. Den store hovedbygningen er fortsatt tom.

— Hvorfor er ikke prosjektet ferdig?

— Vi har hatt problemer med Ytterosens venner som har snudd hver sten der nede for å finne noe som kan skape problemer for oss. Og de har gjort jobben sin godt.

Ytterosens venner har allerede stanset Spanjaarts planer om et konferansesenter. Men nå ser det ut til at utbyggingen skyter fart. De siste månedene har investorene skutt inn ytterligere 3,3 millioner kroner.

Dermed blir det igjen byggestart på Lepsøy 15. november. Da starter innredningen av de første leilighetene.

— Vi gjør ferdig leilighetene vi har solgt og noen visningsleiligheter, forteller Sæverud.

Voktes

Fortsatt vil det likevel gå flere år for eiendommen er ferdig utviklet.

Utslippstillatelsen for nybyggene er nå trukket tilbake på grunn av en formalitet. Trolig vil en endelig tillatelse bli gitt innen kort tid..

— Dette er en klassisk interessekonflikt mellom eksisterende beboere og nybyggere. Området har en flott strandlinje som vi har ønsket å bevare, sier advokat Ståle Eeg Nielsen, som representerer Ytterosens venner.

— Hvilke andre skritt vil dere gå til?

— Dersom prosjektet ikke stanser seg selv, har vi nå innsett at det blir bygging. Men vi har redusert størrelsen på prosjektet kraftig. Og vi skal følge grundig med på alt som skjer.