RAGNHILD DAAE NORDHAUG

I utkanten av Kanadaskogen, fra Tennebekk-siden, har paintballentusiaster sitt eldorado. Fargekuler suser stadig i skogen, og de høye, slanke grantrærne er ikke bare brune, men også rosa, hvite, blå og grønne. Noen steiner har fått litt hard medfart. Et veltet busstoppskilt er fullstendig rosa.

At stammene får juling er en ting. Noe annet er turgjengernes levekår.

— Jeg synes ikke det er kjekt. Jeg holder meg bevisst unna i frykt for å bli truffet, sier hundeeier Wenche Berntsen.

Hun står på parkeringsplassen og gløtter inn mot skogholtet. Berntsen er nestleder i en av hundeklubbene som flittig bruker området. Hun er på tur i Kanadaskogen hver dag, og kjenner godt til paintballfolket. At turgjengere ufrivillig er blitt truffet kjenner hun ikke til.

— Men jeg kjenner til folk som har hunder som ble truffet. Et klynk, og så var den svarte hunden blitt gul ...

Vil flytte aktiviteten

Berntsen mener at turgjengernes muligheter er innskrenket.

— Jeg føler at folk blir jaget fra dette området. Det er klart man holder seg unna når man hører skyting og voksne folk som roper, sier hun, og fortsetter: - Det er spesielt populært i helgene, og da er det jo også mange turgåere.

Pål Helsing, leder i Bergen Paintballklubb og innehaver av Paintballshop Bergen, forteller at det er fast skyting i området hver søndag klokken 14.

— Det foregår ikke spilling på turstier. Vi stiller alltid med folk som holder vakt. Turgjengerne blir orientert om hvor de kan gå for å komme inn på stien. Hvis noen ikke vil ta omveien, kaller vi spillerne ut av skogen slik at turgjengerne får fritt leide, forteller han.

Bergen Paintballklubb har en avtale med kommunen om at granskogen til venstre fra parkeringsplassen kan brukes av paintballspillere.

— Klubben har holdt på her i ti år, opplyser Helsing.

Han mener at aktiviteten ikke er til hinder for bruk av området, men har forståelse for at turgjengere ikke ønsker paintballspillere i området.

— Men det er også slik at vi egentlig ikke ønsker å ha dem i nærheten heller, forteller han.

Helsings ønske er at paintballaktiviteten kan flyttes lenger ned i skogen, til et område som de kan gjerde inn.

Forbudt på Fløyen

Lederen i paintballklubben har fått én hissig henvendelse fra en turgåer. Ellers tar folk ofte kontakt fordi de er nysgjerrige på hva som skjer. Bergen Turlag har heller ikke mottatt særlig klager.

— Jeg har ikke hørt noe om dette. I utgangspunktet er ikke dette den bruken av naturen som ligger vårt hjerte nærmest. Hvis aktiviteten er til sjenanse for andre, så er vi skeptiske til paintball, sier naturvern- og friluftskonsulent Sølve Sondbø.

Grønn avdeling i kommunen har ikke fått mange henvendelser.

— Vi har ikke fått klager om paintballspilling. Kommunen har gitt tillatelse til å bruke dette skogholtet som en prøveordning, forteller byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal.

Nå er imidlertid kommunen i ferd med å utarbeide en forvaltningsplan for Byfjellene vest i Bergen.

— Vi skal ta stilling til om dette er en type aktivitet som vi ønsker i dette området. Målet er å utnytte dette området så godt som mulig, forteller byfjellsforvalteren.

En slik bruksplan er nettopp utarbeidet for Fløyen.

— Det er vedtatt at paintballspilling ikke er lov noen steder på Fløyen, forteller Brandsdal.

— Hvordan stiller kommunen seg til forslaget om å flytte paintballområdet og gjerde det inn?

— Vi kjenner til forslaget, men har ikke tatt stilling til det ennå, sier byfjellsforvalteren.

Dersom den nye forvaltningsplanen innebærer paintballområdet flyttes, kan skogsvandrerne igjen traske ubekymret mellom grantrærne. I motsatt fall gjelder det å holde styr på Trofast også i fremtiden.

FARGERIKT: Tennebekks trær får hard medfart av kuler fra paintballspillerne. Heller ikke hunder kan føle seg helt trygge.<br/>Foto: MARITA AAREKOL