Politiet gjenopptok tidligere i høst etterforskningen av dødsbrannen i Fyllingsdalen i mai i fjor. Den kurdiske kvinneaktivisten Shilan Shorsh (39) omkom i brannen.

Gjennom årene fortalte Shorsh gjentatte ganger at hun ble truet på grunn av sitt engasjement for kvinners rettigheter. Etter at hun døde, konkluderte politiet med at brannen ikke var en ulykke, men de fant heller ikke noe som tydet på at den var påsatt av andre.

Fortsetter etterforskningen

Spørsmålet etterforskerne har stilt seg, er om Shorsh selv satte fyr på sitt eget soverom, eller om det ligger en kriminell handling bak brannen.

Nå har de pårørendes bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen, gått gjennom saken med politistasjonssjef Tore Salvesen på Bergen vest politistasjon. Hun mener etterforskningen bør fortsette.

— Vi hadde et langt og kontruktivt møte. De fikk konkrete innspill fra meg til etterforskningen, og var klare for å sette dette raskt i gang, slik jeg oppfattet det, sier Larsen.

Det bekrefter Salvesen.

— Hun hadde noen ønsker, og de skal vi etterkomme, sier Salvesen.

Han vil ikke kommentere konkret hva slags etterforskningsskritt det er snakk om, eller hvor lang tid det vil ta.

- Mer å gjøre

Larsen mener det foreløpig ikke er grunnlag for å si at politiet har sviktet i etterforskningen.

— Det de har gjort til nå har vært helt adekvat, men det finnes mer å gjøre, og det er de lydhøre for.

Familien har nå engasjert privatetterforsker og tidligere Kripos-etterforsker Ola Thune for å gjennomgå saken.

— Jeg har innledet en dialog med Thune - foreløpig for å drøfte de ulike momentene som bør etterforskes nærmere. Det er viktig å se på saken med nye øyne, men jeg er ikke noen ekspert på etterforskning. I første omgang trenger jeg en samtalepartner, sier Larsen.

Bergens Tidende har vært i kontakt med Thunes kontor. Thune ønsket ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

NYE ØYNE: De pårørende har engasjert privatetterforsker Ola Thune for å gjennomgå saken.
KONTROVERSIELL: Shorsh var kjent som en utrettelig forkjemper for kvinners rettigheter. Hun fortalte at hun ofte ble truet for sitt engasjement.
Roar Christiansen