• Jeg kjøper en rose til meg selv hver dag, sier den tidligere gatepresten.

På vårparten i fjor merket Thor Brekkeflat at noe var galt. Den tidligere gatepresten i Bergen avfeide symptomene. Han trodde han var overarbeidet og sliten.

— Dette er typisk meg. Jeg rasjonaliserte og bortforklarte det helt åpenbare. Jeg var alvorlig syk, men lot det skure og gå i flere måneder, sier han.

Jeg fikk den brutale og ærlige beskjeden på et kontor på Haukeland. Det var en stor mulighet for at jeg skulle dø. Jeg ble sittende og stirret tomt ut i luften

Da symptomene ikke ga seg, gikk han til fastlegen. Brekkeflat ble henvist til Haukeland sykehus. I august fikk han den brutale beskjeden. Skal vi redde livet ditt, må du opereres så fort som mulig.

— Det var påvist ondartet tykktarmskreft, sier Brekkeflat.

Tykktarmskreft tar rundt 1100 liv i året. 40 prosent av de som rammes dør.

Sjokket

Beskjeden var uvirkelig for Brekkeflat. Så uvirkelig at han ikke klarte å fatte hva legen akkurat hadde sagt.

— Jeg fikk den brutale og ærlige beskjeden på et kontor på Haukeland. Det var en stor mulighet for at jeg skulle dø. Jeg ble sittende og stirret tomt ut i luften, sier han.

Brekkeflat forteller han forlot sykehuset, og gikk et par dager rundt i sin egen verden. Stille og fortvilet. Skulle han fortelle andre at han var alvorlig syk? Eller holde det hemmelig for omverden? Han valgte det første alternativet.

— Det ble et spesielt familieråd. Barn og kjæreste var til stede. De reagerte både med sorg og støtte. Jeg tror det var viktig for dem å få vite mest mulig om hvordan legene vurderte tilstanden min.

Masken falt

Thor Brekkeflat har vært prest i flere tiår. Han har møtt mennesker i sorg og kriser. Denne gangen klarte han ikke å gå inn i presterollen. Ikke foran sine nærmeste.

— Jeg forsøkte først å være sterk. Jeg ville vise at jeg tok det hele med fatning, men det nyttet ikke. Man blir helt avkledd når en får en slik beskjed. Og heldigvis var hele nettverket mitt der da jeg valgte å fortelle om kreften. Gode venner, familie og en fantastisk kjæreste.

Fryktet spredning

Legene fjernet deler av tarmsystemet for å stoppe kreften i oktober. Like før jul var Brekkeflat til kontroll på Haukeland sykehus.

— Jeg fryktet det verste. Jeg hadde følt meg litt dårlig en periode. Jeg var redd kreften hadde spredd seg, sier han.

- Hva viste prøvene?

— Det så bra ut. Heldigvis. Det ble ikke påvist kreftceller eller spredning.

Dødsangsten er det verste

Han forteller om dødsangsten han opplevde. Han har tidligere møtt mange mennesker i dyp krise. Nå var det han selv som opplevde å være sårbar. For Brekkeflat handlet angsten om frykten for det ukjente, og det å skulle dø bare 58 år gammel.

— Det fæle var at jeg ikke kunne gi de samme rådene til meg selv som jeg har gitt andre. Jeg var ikke en lyttende og nøytral omsorgsperson nå. Jeg sto midt i mitt eget følelseskaos, sier han.

- Hva gjorde du da?

— Jeg ba om hjelp fra andre. Så enkelt er det. Jeg kunne ikke tillate meg å sitte stille med egne tanker alene. Jeg var redd for å dø. Det er for tidlig å forlate verden når man er 58 år. Jeg trengte noen som kunne si at dette skulle gå bra. Så var det opp til meg selv å tro på det.

- Trodde du at det ville gå bra?

- Det er forskjell på tro og håp. Men det første forsterker det siste. Jeg trodde det ville gå bra. Jeg hadde ikke noe valg. Livet er en gave som skal leves, sier 58-åringen.

- Var du sint på Gud?

— Nei. Helt likegyldig. Det var ikke tiden for de store indre religiøse diskusjoner. Det som gjaldt var å bli frisk, sier han.

Giftet seg før operasjonen

Brekkeflat følte det var viktig å få en del ting på plass før han la seg på operasjonsbordet.

Legene kunne ikke gi noen garantier om at det ville gå bra. Uken før operasjonen giftet han seg med sin kjære Sara. Drømmen var bryllup i solfylte Portugal. Men da måtte operasjonen utsettes en uke. Haukeland vurderte risikoen ved å utsette operasjonen som liten, og Brekkeflat ble gift.

Jeg var helt hjelpeløs, forvirret og prisgitt andre

— En fantastisk opplevelse midt i det vonde. Det var på en måte viktig å få gjort opp boet, både det materielle og det følelsesmessige, i tilfelle det skulle gå galt, sier han.

Fikk råd av legene

Etter diagnosen ble stilt, spurte han legene på Haukeland om det var noe han selv kunne bidra med, før operasjonen. Han fikk beskjed om å ta vare på seg selv og dyrke de gode tingene i livet. Et råd han valgte å lytte til.

- Hva gjorde du?

— Det helt hverdagslige. Gikk på kafé, leste en bok, koste meg med et glass rødvin, ringte venner, forsøkte å være raus mot meg selv og andre. Alle de tingene vi ofte glemmer å gjøre i en travel hverdag. Det handler om ting vi tar for gitt og ikke gir oppmerksomhet. Det er de små og nære opplevelsene som utgjør det gode i livet, sier han.

Lærte å stole på andre

Brekkeflat beskriver følelsen da han våknet opp fra narkosen etter inngrepet.

— Jeg var helt hjelpeløs, forvirret og prisgitt andre, sier han.

Det lærte han noe viktig.

- Det å stole 100 prosent på andre når jeg selv er hjelpeløs, er en gave. Å være sikker på at andre vil meg vel. Jeg våknet opp, avkledd og sårbar, i en sykehusseng. Det gjorde at jeg måtte svelge stoltheten min. Jeg måtte akseptere at det nå var jeg som var hjelpeløs og trengte andre. Det å vite at jeg også hadde rett til å legge andre til byrde hjalp meg, sier han.

— Det triste med vårt moderne og travle liv er at alle skal være så utrolig vellykket. Jeg har hørt det ofte når noen ikke har det bra. De vil ikke legge andre til byrde. For noe tull. Selvfølgelig skal man legge andre til byrde når man har det vondt og sliter.

- Noen er ensomme og har kanskje ikke noen å legge til byrde?

— Da er det vår plikt å spørre. Det er ikke så vanskelig å bry seg om våre medmennesker.

Nå blir Brekkeflat virkelig engasjert.

— Vi kan sitte her og snakke om sykdom og andre lidelser til vi blir deprimerte, men det er ikke det som er det største samfunnsproblemet i Norge. Det er ensomheten. Hvor vanskelig er det å ta kontakt og være hyggelig med et medmenneske. Det koster ingenting og gir avsender så utrolig mye tilbake, sier han.

Kjøper en rose hver dag

Thor Brekkeflat sier han er blitt mer takknemlig for det han har nå. Han er ikke lenger så opptatt av hverdagslige bagateller.

— Etter operasjonen bestemte jeg at livet skulle markeres. Jeg har valgt å kjøpe en rose til meg selv hver dag. En liten gest som minner meg på at jeg faktisk er i live. Og at jeg føler takknemmelighet for det.

- Fortjener helsevesenet en rose?

— I mitt tilfelle, helt klart ja. Omsorgen jeg ble vist av leger og sykepleiere kan jeg ikke få rost nok. Jeg hadde vært død i dag uten deres kunnskap og ekspertise, sier han.

Legene mener Brekkeflat har hatt flaks.

— På kontrollen sa legen rett ut at jeg hadde vært heldig. Han hadde forventet at kreften hadde spredd seg til andre organer.

Brekkeflat har gjort et valg i etterkant av operasjonen. Han leser ikke om sykdommen som kunne tatt livet av ham.

— Jeg orker ikke. Ondartet tykktarmskreft har større overlevelsesprosent i dag, enn bare for ti år siden. Jeg trenger i grunnen ikke å vite mer enn akkurat det. Før operasjonen var min oppgave å fjerne følelsesmessig stress. Da var det spesielt viktig å unngå katastrofetanker om hva som kunne bli utfallet hvis operasjonen ikke skulle bli vellykket, sier 58-åringen.

En som brydde seg

Brekkeflat valgte å være åpen med omgivelsene om den alvorlige sykdommen. Han har hatt ulike erfaringer med venner. Noen tok kontakt for å uttrykke sin støtte. Andre trakk seg unna da katastrofen rammet ham.

— Jeg skal ikke dømme noen. Jeg har selv følt på usikkerhet som kan oppstå når andre mennesker gjennomgår en krise. Er det riktig å ta kontakt? Hva skal jeg si? Dette er spørsmål jeg ofte har stilt meg selv, sier han.

- Hva skal man si til mennesker i kriser?

— Det vet man ikke før man har tatt kontakt. Det viktigste er å ta kontakt. Kanskje man blir avvist, men det er en del av det å våge å bry seg.

- Fikk du noen uventede henvendelser?

- Ja.

Han var i Portugal da mobiltelefonen ringte. Han kjente ikke igjen nummeret, men valgte å svare. I andre enden hørte han en litt rusten stemme.

— Det var en av de faste gjestene hos Kirkens Bymisjon som slo på tråden. Han ville vite om det var sant at jeg hadde blitt alvorlig syk. Jeg svarte bekreftende på det, og vedkommende sa han ville gå innom Korskirken i løpet av dagen. Han ville tenne et lys for meg. Det var så utrolig fint. Et menneske med sitt å stri med, ville tenne et lys for meg.

- Hvem var han?

— Akkurat da, et medmenneske som brydde seg. Bare det, sier Brekkeflat.

Skriver bok

På laptopén hjemme i huset på Laksevåg ligger ideer til et bokmanus. Brekkeflat vil samle sine erfaringer mellom to permer.

— Før holdt jeg teorikurs i å ta vare på øyeblikkene. Nå vet jeg hva det betyr i praksis. Det er disse erfaringene jeg forøker å formidle i boken. Hva skal til for å ha et trygt fundament i livet når krisen rammer. Hva gjør vi? Jeg har en drøm om at mine erfaringer kan hjelpe andre, avslutter Brekkeflat.

Brekkeflat er nå tilbake i full jobb som bystyremedlem i Bergen og som foredragsholder. I tillegg velger han å ta på seg prestekjolen for å hjelpe til ved bryllup og begravelser. Han vil fortsette å gå til kontroll på Haukeland sykehus med jevne mellomrom.

SKRIVER BOK: - Før holdt jeg teorikurs i å ta vare på øyeblikkene. Nå vet jeg hva det betyr i praksis. Det er disse erfaringene jeg forøker å formidle i boken.
ODD MEHUS