- Jeg får angst hver gang telefonen ringer, sier Stuart Guest med tårer i øynene.

Thomas Guest er født og oppvokst i Åsane og gikk på Kyrkjekrinsen skole. Faren er født i England.

16 år gammel vervet Thomas seg til det britiske forsvaret og fikk utdanning som fallskjermjeger.

— Vi vet ikke hvor i Irak Thomas er akkurat nå. Via kjæresten hans i England har vi fått vite at han var i Basra for noen dager siden, sier faren til Bergens Tidende.

Thomas ringte hjem for to uker siden og snakket med faren. Siden har ikke foreldrene hørt noe fra ham. Men det henger sammen med at de britiske soldatene i Irak bare kan ringe til England fra sine baser. Da Thomas ringte hjem til Flaktveit, var han innom en amerikansk base.

— Det var vidunderlig å høre stemmen hans. Han fortalte at han hadde sittet 36 timer på en lastebil inne i Irak, og at det var kaldt om natten, forteller Stuart Guest.

For sterkt

— Det er tøft å se på tv-sendingene, sier Else Guest. - Noen ganger blir jeg kvalm og må slå av tv-en. I ettermiddag viste Sky News bilder fra en ulykke der britiske helikoptermannskaper som var blitt drept i Irak. Det var bilder fra en seremoni der kistene var oppstilt og kameratene tok avskjed med dem. Da tenkte jeg på den nærmeste familien til disse soldatene. På dem som satt hjemme. Man vet jo aldri. Det kunne vært oss. Det ble for sterkt og jeg måtte slå av, sier moren.

Hun har ikke fått tenkt på om hun er for eller imot denne krigen. Desto mer har hun tenkt på sønnen sin.

— Jeg kan jo håpe at han brekker et ben og dermed blir sendt hjem fra Irak. For min del ville det være det beste, sier hun.

Opptatt av fly

Else Guest forteller at hun prøvde å få Thomas fra å verve seg 16 år gammel og heller ta videregående skole i Bergen. Men han mente at det ville være to bortkastede år i og med at han uansett skulle verve seg i England.

— Han har vært opptatt av fly siden før han kunne snakke rent og løp rundt i stuen med et lekefly og ropte fyy, forteller moren.

Faren forteller at Thomas alltid har vært et friluftsmenneske. Fra han var syv år har han gått sjufjellsturen.

— En gang det var skikkelig pøsregn, prøvde jeg å overtale ham til å la være å gå turen. På den tiden hadde han veldig lyst på en bestemt video. Han sa at hvis jeg kjøpte den til ham, skulle han holde seg hjemme. Jeg sa at det var greit. Men da ombestemte han seg og la i vei likevel. Thomas har også gått til toppen av Galdhøpiggen med 20 kilos oppakking på ryggen, forteller faren.

Til Nord-Irland

Han og Else er stolt over sønnen. Men dagene preges av at de tenker på hva han gjennomgår i Irak.

— Etter planen skulle Thomas utplasseres i Nord-Irland fra juni i år. Vi vet ikke om dette nå bare er utsatt eller om det er endret. Jeg håper i alle fall at han får en skikkelig ferie etter Irak-krigen og før han skal til Nord-Irland, sier Stuart Guest.

Ekteparet har også en datter på 22 år. Hun heter Kim og er nå på Bali. Dit reiste hun like etter eksplosjonen der i fjor høst.

Stuart Guest er kjøttskjærer på Gildes anlegg i Eidsvåg i Åsane. Else jobber på vaskeriet på Haukeland sykehus. De møtte hverandre i Bergen for om lag 25 år siden. Stuart var da innleid på slakteriet i høysesongen. Else hadde akkurat vært au-pair i England, og der likte hun seg ikke. Dagen etter hun kom hjem igjen, traff hun Stuart i Bergen.

Thomas traff sin kjæreste i august i fjor. De to bor i Hereford nær grensen til Wales. Siden har ikke foreldrene sett Thomas hjemme på Flaktveit.

— Når krigen i Irak er slutt og soldatene kan reise hjem, setter vi oss på første fly til England for å møte Thomas igjen. Da blir det fest. Og da får vi også hilse på kjæresten hans. Hittil har vi bare snakket med henne på telefonen, sier Else og Stuart Guest på Flaktveit.

I KRIG I IRAK: Thomas Guest (18) fra Flaktveit deltar i de britiske styrkene i krigen mot Saddam Hussein. Hjemme i Kolåshøyen sitter mamma Else og pappa Stuart og gjennomlever tøffe tider.<br/>Foto: HELGE SKODVIN