• Jeg skulle heller ha bedt min mor kjøpe tv for meg, sier forsmådd tv-eier Thomas Hansen (19).

Thomas Hansen innrømmer det glatt: Han har gått på en lisens-smell. 19-åringen bor sammen med sin mor på Nesttun, og gikk nylig til innkjøp av egen tv til gutterommet.

Noen uker etter dumpet et krav fra NRKs lisensavdeling ned i postkassen.

— Jeg skulle selvsagt ha satt meg inn i lisensreglene før jeg kjøpte tv. Da hadde jeg spart de pengene. Men jeg ante virkelig ikke at jeg må betale lisens selv om moren min er registrert som lisensmottaker fra før, sier Hansen.

Har sitt på det tørre

Han slipper nemlig ikke unna å betale avgift selv om han bor sammen med mor.

Det følger av Forskrifter for fjernsynsmottakere av 1980.

«Den som er registrert med lisens og vedkommendes ektefelle/samboer kan ha flere fjernsynsmottakere i samme husstand dersom fjernsynsmottakerene brukes av dem og barn som de fullt ut forsørger,» skriver NRK på sine egne nettsider.

Siden Hansen har litt inntekt, og dermed ikke er fullforsørget av sin mor, må han punge ut, han også. Dermed har NRKs lisensavdeling sitt på det tørre.

Selger tv-en

NRK-lisensen utgjør 2729 kroner i 2014. Hansen betalte det samme for sin nye tv.

— Jeg skulle ha bedt min mor kjøpe tv-en for meg. Men jeg har snakket med flere i vennekretsen og i familien min, og ingen av dem var klar over at regelverket var så strengt. Det føles litt urettferdig.

- Hvorfor det?

— Hvis jeg har skjønt regelverket riktig, slipper samboere og ektefeller å betale to lisensavgifter når de har flere tv-er enn én. Jeg bor sammen med min mor, og betaler husleie for å bo her, men jeg må registrere meg. Det gir ikke så mye mening, spør du meg, sier Hansen.

Det har ikke lyktes BT å få en kommentar fra NRKs lisensavdeling i helgen.

Thomas Hansen har ingen planer om å forbli registrert lisensmottaker. Nå selger han tv-en.

— Det ble et ganske dårlig kjøp til slutt. Jeg kommer heller til å gå over til strømmingstjenester, som Netflix. Da kan jeg velge selv hva jeg vil se på, når jeg vil. Jeg er imot å betale for noe jeg ikke vil ha, og syns folk må få bestemme selv, sier han.

- Strømming truer lisensgrunnlaget

Fremveksten av strømmingstjenester, som Netflix, HBO og Viaplay, er ventet å få alvorlige konsekvenser for lisensgrunnlaget i fremtiden. NRK har i utgangspunktet lenge hatt problemer med å få unge tv-seere til å tegne lisens.

— (...) Muligheten for å strømme NRK og andre fjernsynsdistributører gjør det ikke akkurat mer nødvendig å la seg registrere med lisens slik det fungerer i dag, selv om det formelt er slik at kringkastingsavgiften er en avgift for å ha fjernsynsmottaker, sa avdelingsleder for NRK Lisensavdelingen,Freddy Lysfjord, i dette intervjuet i januar i år.