RUNE CHRISTOPHERSEN

Forbrukerombudet har konstatert at Helseinstituttet bryter markedsføringsloven på punkt etter punkt, og vil nå sette en stopper for postordreselskapet. Ombudet har fått en mengde klager fra folk som har mottatt gratulasjonsbrevene.

Men felles skjebne er liten trøst for minstepensjonisten fra Askøy. Astrid Rognvik jublet da brevet fra Helseinstituttet kom i postkassen. Skuffelsen ble desto større da det gikk opp for henne at firmaet ikke engang eksisterer, og at det hele er lureri.

Ville gi reisen bort

— Du kan skjønne at dette var stort for en minstepensjonist. Jeg ble så glad at jeg fikk tårer i øynene. Jeg tenkte jeg skulle gi reisen til svigersønnen min, og ringte med en gang.

— Hadde du ikke lyst til å dra til Thailand selv?

— Lysten er der. Men jeg er så dårlig til bens, og det er ikke kjekt å være en hemsko for andre.

Det var Astrids datter som fattet mistanke da hun ikke fant Helseinstituttet på Opplysningen, og oppdaget at det oppgitte mobilnummeret var uregistrert.

— At det går an. For noen kjeltringstreker. Det er så simpelt og tarvelig. Jeg ble forferdelig skuffet, sier Astrid.

I det personlig adresserte brevet heter det: «Ja, hovedgevinsten er din og du har vunnet et reiseopphold med en verdi på TUSENER AV KRONER som er klar for deg. Du må bare bestemme deg for når du vil reise. Og vi ønsker god tur til THAILAND!»

I brevet er det også et ferdig utfylt «booking certificate», som er utstedt for to personer i fjorten dager i Phuket i Thailand.

Alle vinner hovedgevinst

Forbrukerombudet mener markedsføringen er ulovlig av flere grunner:

  • Helseinstituttet er ikke registrert i Brønnøysundregistrene. Ombudets undersøkelser har avdekket at det i realiteten er selskapet Order Service som står bak utsendelsene.
  • Alle som har mottatt brevet, har fått beskjed om at de har vunnet hovedgevinsten. Ombudet mener derfor at konkurransen er fiktiv og at gevinsten ikke eksisterer.
  • Det gis inntrykk av at man må bestille en slankekur til flere hundre kroner for å kunne motta premien.

Daglig leder Rune Olav Halvorsrud i Order Service står i Brønnøysundregistrene oppført med hele 56 ulike næringsinteresser. Han er involvert i selskaper som Gevinst Service, Slanke Magasinet, Slankeklinikken, Slankeinstituttet og Sexhjelpemidler.

En strøm av klager

— Halvorsrud har det siste halvåret vært involvert i tre saker, der selskapene hans har drevet åpenbar lovstridig markedsføring. Vi har derfor varslet tvangsgebyr mot Halvorsrud personlig, sier avdelingsdirektør Gry Nergård hos Forbrukerombudet.

— Det strømmer inn med klager mot Helseinstituttet. Vi advarer på det sterkeste mot å sende penger til dem, sier Nergård.

Fra Astrid Rognvik blir det i alle fall ingen penger å hente.

— Jeg kommer aldri til å handle hos dem, sier hun.

BT har prøvd å kontakte Rune Olav Halvorsrud en rekke ganger uten å lykkes.

«HELDIG VINNER»: Astrid Rognvik er en av mange som har fått beskjed om at de har vunnet et opphold i Thailand. Forbrukerombudet mener gevinsten bare er bløff. - Jeg ble så forferdelig skuffet, sier Rognvik.<br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN