• Ej, hvor smukt! Danske Anne Mette Ludvigsen (44) står på Fløyen og betrakter vidunderet fra oven. Hun er i Norge for å teste Bergen og Vestlandet. På vegne av fem millioner dansker.

Sammen med venninnene Anne Marie Gregersen (47) og Kirsten Spedsberg (45), alle fra Jylland, er Anne Mette håndplukket av Norges Turistråd for å være intet mindre enn testturist i Norge.

Mer enn fem tusen dansker meldte seg som forsøksturister. Jentegjengen fra Jylland var blant de heldige som fikk en drømmeuke i barske Norge. Mot å rapportere sine inntrykk til turistrådet.

— Der er flygelet, peker Anne Mette fra Ringkøbing ned mot sentrum ý og mener Grieghallen. Hun har aldri vært i Norge før. Vi gjentar: ALDRI. Men gjett om hun har feriert på Algarve-kysten i Portugal, på Kanariøyene, i Sør-Frankrike, på Kreta, i Hellas og i Spania.

Til nå har hennes drømmeferie vært 14 dager langflat på en beach i Syden, med en god bok. Nå er hun ikke så sikker lenger.

— Min mann vil elske Vestlandet, erklærer hun overbevisende fra gapahuken ved Skomakerdiket, med piknikkurven fra Fløien Folkerestaurant dekket opp på hvit duk på bordet.

En by med «gang i»

— Bergen er en by med «gang i», fascinerende, særlig sett fra sjøsiden med alle de fargerike husene som klatrer oppover fjellsiden, sier Anne Marie fra Sønderborg.

Mens Kirsten fra Kolding er imponert over alle byens åpne plasser, Anne Mette over at her er orden og internasjonalt sus, og at du kan gå inn i en butikk på Bryggen uten å føle kjøpepress.

— Dessuten har nordmenn humor og er vennlige og hjelpsomme, synes alle tre.

Solnedgang og bergensk fiskesuppe brygget på selvtrukken sei, lyr og pale og «en lille» rødfisk var et av høydepunktene, under fisketur i Hjeltefjorden fredag.

— Selv om Anne Mette ble så kvalm i sjøgangen at hun droppet suppen, røper venninnene med et hjemlig «grin».

Med gelésete på Rallarveien

Før ankomst Bergen fredag kveld hadde de danske «pi`er» fått med seg opplevelser som geitostsmaking i Undredal, Flåmsbanen både opp og ned, klatring i Stalheimskleivene, fjordtur fra Flåm til Gudvangen og åtte timer på sykkel på Rallarveien.

— Godt vi hadde med oss geléseter fra Danmark, flirer de tre.

Det gjorde visst ingenting at regnet høljet ned og at de laget innsjøer på teppet i resepsjonen på Fretheim Hotel i Flåm.

— Regn behøver ikke være en dårlig opplevelse, forklarer Kirsten, som har vært i Norge 13 ganger, men mest på ski.

— Og tenk at hvalkjøtt smaker nesten som roastbiff.

— Togturen fra Oslo til Finse var en opplevelse, men vi var ikke kledd for sludd på Finse. Nettopp det å være kledd og skodd for Norge er et poeng de vil ta med seg hjem - og formidle i rapporten de skal lage.

Endre oppfatning

— Norges Turistråd håper å endre en del danskers oppfatning av Norge som et kjedelig, kaldt og mørkt land, forteller markedssjef Marianne Johnsen i Bergen Reiselivslag. Hun var vert for de danske turistpilotene under oppholdet i Bergen i helgen. Johnsen tror at erfaringene de danske turistene bringer med seg hjem fra Norge og Vestlandet vil bli brukt til å sy sammen reiselivsprodukter danskene ønsker å kjøpe.

— Norgesferien skal gi harmoni og energi. En riktig kombinasjon av natur og kultur vil nok være en god løsning for danskene, mener Marianne Johnsen.

HVOR DEILIGT: Medbragt lunsj på hvit duk ved Skomakerdiket. Danske Kristen Spedsberg og Anne Mette Ludvigsen koser seg i Norsk natur.<p/>FOTO: MARTE ROGNERUD