I går inntok 40 små testpiloter flyplassen. Innerst i innenriksterminalen ventet nemlig et splitter nytt lekefly på smårollingene fra klasse 1a og 1b ved Liland skole. Klart til jomfruturens «take off».

Etter at lekeflysnoren var klippet viste førsteklassingene sine flyferdigheter til fulle. Til stor jubel aulet de på strømpelesten både under, rundt og inni det stilige lekeflyet. På vei til all verdens imaginære reisemål.

Norges eneste

En lyslugget flettejente kikker ut et av flyvinduene: — Eg tror eg ska' bli sånn flygerpilotdame når eg blir stor. For då kan eg leke her hver dag! utbryter hun begeistret.

— Dette er Norges eneste og verdens fjerde lekefly. De tre andre befinner seg i henholdsvis København, Hamburg og i Saudi-Arabia. Da var det klart at også Bergen måtte få sitt eget lekefly. Dessuten har vi kjøpt inn fem lekestasjoner med blant annet legoklosser, to i utenriks- og tre i den nå åpne innenriksterminalen, forklarer en stolt terminal- og markedssjef Alf Sognefest og klapper det vesle flyet på snuten.

Det store lekeflyet er laget av rustfritt stål og ser nesten helt ut som et ekte fly. Men det er polstret både her og der og har en trygg gummimatte på gulvet under og rundt flymagen. Vingene er blitt til et supert klatrestativ, flykroppen rommer to kapteinsseter foran og tre passasjerseter langs vindusrekken bak, en polstret stang skal hindre ungene i å ta løpefart ut flyets bakpart - inngangen er via en trapp inn til cockpiten og utgangen enten via en brannmannsstang foran eller rutsjebanen bak. Men skal man først være testpilot, må også vinduene utprøves som inn- og utganger - via vingene. Selvfølgelig! Det er et yrende liv.

Kan veien

Noen sitter likevel mer stand by:

— Eg skal til Syden. Eg bare letter flyet og flyr gjennom taket. Eg har nemlig vært i Syden før, så eg kan veien, forsikrer Mathias Roksvåg beroligende fra cockpitsetet. Mens en annen liten pode sitter klistret til det andre kapteinssetet. Leeenge. Han kikker alvorlig ut vinduet. Er på flytur i sin helt egne verden. Uberørt av alt ståket rundt seg. Vi oppnår ingen kontakt ...

Etter testflygingen gikk hotdoger, boller og brus unna i overlydsfart, mens flygererfaringene svirret rundt i luften - før de bolde testpiloter byttet ut imaginære flyuniformer og blå-blå himmel med hverdagens cherroxer og regntøy og bergensk novembergråvær igjen.

ET PUST I BAKKEN: Etter testflygingen gjør det godt med varme hotdoger. Fra venstre Torbjørn Kringstad, Thomas Flesland Selheim, Maren Liland, Solveig Eikefet, Elisabeth Toft og Madelen Flesland.<br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN