– Plutselig var jeg i overgangsalderen., forteller den nå 57 år gamle kvinnen.

Jorunn Virkesdal er blitt en del av et stort forskningsprosjekt. 100 bergenskvinner får sjansen til å teste ut om akupunkter hjelper for kvinner i overgangsalderen sine hverdagsplager.

Dyvåt av svette

Virkesdal fikk alle de klassiske kjennetegnene på plager som kommer når den naturlige østrogenproduksjonen tar slutt.

Hun lå søvnløs dyvåt om natten. På jobben var det alltid for varmt. Når andre kledde på seg, kledde hun av seg. Østrogenbehandling virket. Men vekten økte i takt med hver tablett hun puttet i munnen.

– Da jeg forsto hvor stor jeg kom til å bli, tenkte jeg: Heller hetetokter enn dette og sluttet med behandlingen, forteller hun.

Nå håper hun likevel hun har oppskriften som kan løse henne fra de kraftige hetebygene som har invadert kroppen hennes natt og dag.

Hjalp med en gang

19. januar begynte en ny hverdag for kvinnen som til daglig jobber på steriliseringssentralen på Haukeland Universitetssykehus. Da fikk Virkesdal sin første akupunkturbehandling mot svettetoktene.

– Siden har jeg sovet godt nettene igjennom. Og på dagtid har jeg som regel bare to eller tre hetetokter, sier hun fornøyd.

Kjenner ikke årsaken

Forskerne har lenge trodd at akupunktur kan hjelpe mot overgangsalderens hetetokter.

Men de vet ikke hvorfor og hvor lenge virkningen etter nålestikkene sitter i. Derfor skal 280 norske kvinner få mulighet til å være med å teste ut om akupunktur virkelig hjelper. Akupunktører i Oslo, Tromsø og Bergen er i disse dager i startfasen med den praktiske studien

– Kvinnene vi trenger, fordeles i to grupper. Den ene gruppen får tilbud om 10 akupunkturbehandlinger. Den andre gruppen oppfordres til egen omsorg i 12 uker, sier akupunktør Terje Alræk som er en av forskerne til prosjektet som skal være avsluttet i mars neste år.

Han er tilknyttet Universitetet i Bergen og er den eneste i Norge som har skrevet doktorgradsavhandling om akupunktur

Skandinaver har det verst

Skandinaviske og kanadiske kvinner er dem som føler seg mest plaget av hetetokter. Foreløpig vet man ingen ting om årsaken til det.

I Norge oppgir tre av fire kvinner at de har hyppige hetetokter. Mellom 10 og 20 prosent opplever dem som svært plagsomme.

ARNE NILSEN