Det handler om vitaminet K2, som finnes i svært høye konsentrasjoner i gjærede soyabønner, og som selges i norske helsekostbutikker som kosttilskuddet Natto.

Soyabønner inngår i det asiatiske kostholdet, og i den delen av verden blir langt færre rammet av benskjørhet enn i Norge.

Forskningeprosjektet startet ved universitetssykehuset i Tromsø i februar, ledet av osteoporoseforsker Nina Emaus, som nylig tok en doktorgrad på benskjørhet.

Tromsø-sykehuset er nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin.

Positive japanske studier

Det er første gang en slik studie på K2-vitaminet skjer i Europa.

— Hittil foreligger det nesten bare japanske studier, så det er på høy tid vi får gjort noe her også. De japanske studiene er veldig positive, så det skal bli spennende å se hva vi kommer frem til, sier Nina Emaus.

Hun har alliert seg med forskere ved Haukeland universitetssykehus for å få gjort studien. I Tromsø har man slitt med å finne nok frivillige - kvinner i alder 50-60 år, som vil være med.

180 tromsøkvinner er med, og resten av de 334 kvinnene som forskerne gjerne vil ha tak i, håper man å nå å finne i bergensområdet. Seksti har allerede meldt interesse på bakgrunn av avisannonser.

Forsøkspersonene skal i ett år spise kapsler som enten inneholder konsentrert vitamin K2, eller placebo; juksepiller med olivenolje.

Norge verst i verden

Verken deltakerne eller forskerne skal nemlig vite hvem som faktisk får vitaminet. Bentettheten måles på alle forsøkspersonene ved oppstart, og måles igjen etter et halvt år, og nok en gang når året er omme.

Det er slett ikke bare benskjøre kvinner som kan være med i studien.

— Nei da - vi trenger damer med både høy og lav bentetthet, forsikrer Nina Emaus.

I Bergen er det overlegen ved reumatologisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus, Clara Gjesdal, som er ansvarlig for prosjektet.

— En spennende studie, mener også hun, på bakgrunn av at Norge topper verdensstatistikken på benskjørhet og benbrudd som skyldes benskjørhet.

— Vi vet ikke hvorfor. Men vi vet at tradisjonell norsk kost inneholder veldig lite k-vitamin. Vi tror ikke at det er den eneste grunnen til at vi har mye benskjørhet i Norge, men interessant er det, sier Clara Gjesdal.

ANSVARLIG: Clara Gjesdal er ansvarlig for Bergens-delen av benskjørhetsprosjektet. Hun er overlege ved reumatologisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.ARKIVFOTO: TOR HØVIK