• Utseendet på kakemenn betyr ingenting. Jeg går alltid etter det som er inni, sier Roy Wassberg. Brann-spilleren har sans for indre kvaliteter.

Fem forventningsfulle og sultne Brann-spillere stiller i BT-kantinen for å teste åtte av byens kakemannsorter. Hvilken har best smak, hvilken scorer høyest på konsistens, og hvem av dem er vakrest i byen her?

— Kakemenn må være harde. Den der har jeg god tro på, sier Tommy Knarvik og peker på en kakemann i bakre firer.

— Nei, de må være en blanding av hard og myk, mener Roy.

— Det skal i hvert fall ikke være sjokolade på dem, poengterer Geirmund Brendesæther.

Store og små ligger de åtte bakverkene lainet opp bortover bordet. Med og uten sjokoladeklær. Noen uten armer og bein. Skjelvende i sjokoladeshortsene. Det er klart for avspark!

Stygg uvane

De fem setter seg til bords. Cola helles i glassene. Strupene renses. Første kakemann er fra Breistein Bakeri:

— Det blir ikke lett, dette her, sier Knut Walde og går trøstig i gang.

Tommy starter med å knipe på kakemannen. Deretter snuser han inn duften av den nybakte.

— Det er en stygg uvane jeg har, det å lukte på mat. Det er nemlig viktig at det lukter kakemann. Denne lukter litt svidd, sier han litt brydd.

— Jeg tygger og tygger og tygger og tygger. Det er et dårlig tegn. Her må vi skylle godt ned, mumler Geirmund med munnen full av knusktørr spise.

— Jeg tror nå at alle kakemennene kommer til å smake tørt, jeg, skyter Alex Valencia inn fra sidelinjen sin.

«Er det kavring?»

Balldriblerne er usedvanlig stille. Konsentrasjonen er på topp. Mumsemums. Knaskeknask.

Kakemann nummer to kommer fra Rognaldsen i Alverstraumen:

— Huff, denne er det altfor mye sjokolade på, sier Roy oppgitt.

— Men den har et artig utseende. Her blir det pluss for sjokoladetrekket, sier Knut unnskyldende og tar en bit med sjokolade på.

Tommy synes den er tørr og lurer på om det kanskje kan være kavring?

Nestemann ut er fra Solbrød:

— Denne hadde rare former, fniser Tommy og kniper kakemannen på magen.

— Jeg synes nå den har et forseggjort utseende, jeg, sier Knut.

— En typisk stolpe, påpeker Tommy. Han synes kakemann nummer tre likner på Raymond (Kvisvik, red.anm.).

Kakemann nummer fire er fra Baker Brun. Dommen er knusende:

— Denne var støgg! utbryter Tommy.

— Drita dårlig, sier Roy.

— Og altfor tørr! Kan brukes til opptenningsved, kommenterer Geddi.

— Huff, jeg synes synd på denne her, sier Alex og gir rødt kort til fireren.

Tørre taklinger

Testpanelet er halvveis.

— Jeg er mett allerede, sukker Tommy og ser lett fortvilet på de fire gjenværende. Den femte er fra Martens:

— Det er som å spise stein. Og så lukter den rart, sier Tommy.

— Nei, det er nok du som ikke har luktesans, Tommy. Men denne kan du slå en mann i hjel med, kommenterer Alex.

— En simpel kakemann, sier Roy.

Kakemann nummer seks er det Lie Nielsen som har bakt:

— Ååå, her er en myk mann, gutter. Her er den som jeg hadde god tro på helt fra begynnelsen av, roper Tommy fra venstre flanke. Han kniper og testbøyer litt på den seige kakemannen: - Denne var myk og med riktig kakemannlukt, sniffer han.

— Utseendet var heller ikke så gale, selv om den mangler armer, påpeker Alex.

— Fantastisk smak og konsistens. Løp og kjøp, istemmer Knut.

— Ja, dette var en meeeget god kakemann. Bør finnes i ethvert hjem til jul, skryter Geddi inn. Han tar en ny munnfull av nummer seks.

En hard og en myk mann

Nest siste kakemann kommer fra Hjelle. Den ligger på bordet og smiler pent til oss: Er jeg ikke vakker? spør den.

Geirmund tar en jafs av den fristende kakeskjønnheten:

— Herlighet! En murstein kamuflert med et godt utseende. Kan ikke anbefales til eldre. Har du gebiss, så styr unna denne - skadene kan bli store, sier han, tar en stor slurk cola og sender pasningen til Alex:

— Helt forferdelig, ja. Hard og helt død i smaken, istemmer Valencia.

— Rett og slett dårlig, sier Roy lakonisk. Sistemann i skuddlinjen er en liten, myk kakemann fra Uggdal Dampbakeri:

— Denne er god å tygge på. Kakemenn skal jo ikke smuldre bort, heller, sier Tommy, snuser på den myke kakemannen - og knekker hodet av ham.

— Er du galen! Ingen smak, ingen lukt og altfor bløt, er den ubønnhørlige dommen fra Roy.

— Nei, konsistensen er helt perfekt, den. Kakemenn skal være litt bløte, mener Knut.

Dommen

Tommy, Alex, Roy, Geirmund og Knut ser på hverandre, drikker opp colaen og strekker seg litt. De er spente på hvem som har laget hvilken kakemann, og hvem som er vinneren:

— Kakemann nummer seks vinner garantert. Ingen over og ingen ved siden. Desidert best både på smak og konsistens, mener Roy før dommen faller.

— Enig! Lurer på hvor den kommer fra? Jeg tipper Lie Nielsen, sier Tommy.

Og ganske riktig: Det var Lie Nielsen som overlegent stakk av med seieren - hele 18 poeng foran nummer to fra Uggdal Dampbakeri. På sisteplass og med fare for nedrykk kom Baker Brun med kun 27 poeng.

Resultat

(fra 0 til 5 poeng på utseende, smak og konsistens fra hver av testdeltagerne, sammenlagt maks 75 poeng)

  • Lie Nielsen, 67 poeng
  • Uggdal Dampbakeri, 49 poeng
  • Rognaldsen i Alverstraumen, 44 poeng
  • Hjelle, 42 poeng
  • Solbrød, 38 poeng
  • Breistein Bakeri, 33 poeng
  • Martens, 33 poeng
  • Baker Brun, 27 poeng

Se også innslag på TVHordaland i kveld.