• Vi overrasket hele det politiske Norge, sier Terje Søviknes om den ferske klimaprisen.

Os kommune fikk mandag kveld prisen «årets lokale klimatiltak» av miljøstiftelsen Zero for prosjektet Oseana.

Ordfører Terje Søviknes (Frp) ble hyllet av over 1000 delegater på Norges største klimakonferanse, Zerokonferansen, på Gardermoen.

— Fantastiskgøy og ekstremt rosende omtale fra juryen , sier Søviknes til bt.no.

Vi overrasket hele næringslivs-Norge og det politiske Norge. Jeg måtte fleipe litt under prisoverrekkelsen med at jeg personlig liker å ta livet av myter. Terje Søviknes

Tar livet av myter

Os slo Elverum, Røyken, Asker og Trondheim i finalen. Prisen deles ut av Zero og KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) i fellesskap.

— Vi overrasket hele næringslivs-Norge og det politiske Norge. Jeg måtte fleipe litt under prisoverrekkelsen med at jeg personlig liker å ta livet av myter. Det ble også kommentert fra Åslaug Haga, sier Terje Søviknes til bt.no.

At den tidligere Senterparti-lederen og statsråden Åslaug Haga var juryformann og sto for utdelingen, gledet Søviknes ekstra.

Slik forklarte Haga selv prisen:

— «Årets lokale klimatiltak» er nok ikke den kommunen vi først tenker på når det er snakk om norske klimakommuner. Likevel var det ingen tvil i juryen om førsteplassen. Dette er et dristig og nyskapende - og jeg vil si, vakkert - forbildeprosjekt med sterk signal- og overføringsverdi, hvor solcelleteknologi og arkitektur er koblet på sammen på en ny måte. I tillegg til at det ser pent ut er behovet for tilført energi er redusert med 65 prosent i kommunens nyåpnede. Gratulerer Os! sa Haga.

— Kvaliteten på årets søknader betyr at konkurransen bør arrangeres hvert år framover. Vi hadde en vanskelig jobb når vi plukket ut finalistene, legger hun til.

Studietur til Os

Juryen, som besto av Haga, tidligere olje- og energiminister Einar Steensnæs, KS' administrerende direktør Sigrun Vågeng og Zero-leder Einar Håndlykken, var samstemt. Oseana var det desidert beste og mest fremtidsrettet prosjektet.

De fire andre finalistene var heller ikke verre på det enn at de allerede har bestilt studietur til Os.

I alt kom det inn 13 søknader til konkurransen, med et bredt utvalg av lokale klimatiltak, fra nye energiløsninger til elbilkjøp og areal- og transporttiltak.

«Vi hadde mange gode søknader å velge blant. De viser tydelig at kommunene kan være viktige klimaaktører med muligheter for å gjennomføre tiltak på en rekke områder», fastslo juryen før vinneren var klar.

Viktige kriterier var at tiltaket kan inspirere andre og at kommunen har vist vilje til å dele sine resultater med andre.

Landets største solcellepanel

Oseana er Norges første kombinerte kunst- og kultursenter og ble åpnet 17. juni. Senteret, som har landets desidert største solcellepanel på 463 m2, er et offentlig-privat samarbeid. Kombinert med varmepumper til sjø reduserer dette energibehovet med cirka to tredjedeler.

For første gang i Norge er også solcellepanelet en integrert del av hele designet/arkitekturen til bygget.

Juryen uttalte da Oseana ble nominert at «det er et godt forbildeprosjekt med betydelig signal- og overføringsverdi ved at solcelleteknologi og andre energisparende løsninger er en integrert av byggets arkitektur».

— Dette er en del av Os inspirerer-prosjektet. Vi har jobbet i seks år med å gjøre Os til en attraktiv kommune. Prisen betyr en heder til Oseana som kunst og kultursenter, og heder til Os som har valgt å satse så utradisjonelt, sier Terje Søviknes.

- Er det flere liknende prosjekter på gang?

— Vi må trekke pusten litt, men vi har noen skolebygg som skal realiseres. Det hadde vært spennende om å vi klarte å legge inn noen føringer på energi der.

Send din gratulasjon til Os under:

UVENTET: Juryen hadde ikke regnet med å gi prisen til en Frp-styrt kommune, ifølge juryformann Åslaug Haga (til venstre). Her er hun sammen med Zero-leder Einar Håndlykken, tidligere olje- og energiminister Einar Steensnæs og KS' administrerende direktør Sigrun Vågeng.
ZERO