Denne uken er flere eldre mennesker i Bergen kontaktet av omreisende teppeselgere. En mann har feilaktig utgitt seg for å være eier av Iran Antique Gallery i Bergen sentrum, og har overtalt folk til å ta imot sin teppeselgende sønn.

Mønsteret har gjentatt seg hos samtlige Bergens Tidende har vært i kontakt med. De oppringte blir på telefonen fortalt at de er valgt ut til å motta et spesialtilbud. Hvis kunden er skeptisk forteller mannen på telefonen at han skal legges inn på Ullevål sykehus neste dag for hjertet.

Siden dukker en stilfull mann på rundt 30 år opp på døren for å selge et overpriset syntetisk teppe til ofrene. Hittil er BT kontaktet av tre eldre som er blitt lurt, og like mange som er forsøkt lurt.

Redd for ryktet

Aud Mjøs hos Iran Antique Gallery er redd butikkens navn og rykte kan bli skadet som følge av svindelen. Hun fraråder folk å kjøpe tepper gjennom dørsalg.

— Det kan være vanskelig å vurdere kvaliteten hvis man ikke er teppekjenner, sier Mjøs.

Hun forklarer man i ekte tepper tydelig kan se mønsteret på baksiden, og at frynsene skal være endene på tråder, som går tvers igjennom teppene, og ikke bare sydd på.

— Vi så fort at teppet ikke var ekte da en dame kom innom, sier Mjøs.

Hun er blitt kontaktet av flere eldre damer den siste tiden, og synes det er rart at mange så lett lar seg lure.

— Når folk ser på tepper i butikken har de ofte vansker med å bestemme seg. Mange spør om de kan låne tepper med seg hjem. Men når noen står på døren går folk rett på.

Eldre mennesker

Det er spesielt enslige eldre mennesker som blinkes ut av teppemafiaen. Så som en 84-årig kvinne på Landås som fikk besøk mandag ettermiddag. Men i likhet med de andre BT har snakket med, syns hun det rett og slett er for pinlig å stå frem etter det hun opplever som svindel. Kvinnen har dog ingen problemer med å beskrive det som skjedde i detalj.

— En velkledd mann på 30, som snakket godt men gebrokkent norsk, kom på døren. Før jeg fikk sukk for meg gikk han gjennom hele huset og så seg om, sier kvinnen. - Han hentet så tre tepper og ville selge meg ett av disse for 40.000 kroner. Hvis jeg kjøpte dette skulle jeg få de to andre gratis.

Ikke lommerusk

— Plutselig pekte han på seddelbunken som lå fremme og spurte: «Hvor mye har du der?» Jeg ga ham 3000 kroner. Han spurte om jeg hadde mer i huset, og dum som jeg var hentet jeg frem en konvolutt med penger. Han tok konvolutten, sier kvinnen som samlet ga fra seg 7500 kroner til den fremmede mannen.

Han gjorde det klart at den 84-årige kvinnen ikke måtte fortelle dette til noen.

— Han sa at teppet var fra et konkurssalg og jeg måtte ikke gå til politiet. Samtidig gjorde han en slik håndbevegelse, sier kvinnen oppbrakt og fører hånden med en skjærebevegelse over strupen.

Skammer seg

Et annet påfallende mønster er at teppeselgerne har intime opplysninger om privatlivet til ofrene sine.

— For eksempel visste de alt om at min mann var på sykehjem, sier 84-åringen, som syns dette var nifst.

Likevel er det skammen som sitter sterkest i hos ofrene.

— Når jeg leser i avisen om folk som er lurt har jeg ofte tenkt «at folk kan være så dumme» og nå har jeg vært like dum selv, sier den 84-årige kvinnen.

Har du vært offer for teppeselgerne? Skriv et innlegg under.

MERKENAVNET BLIR MISBRUKT: - Det er jo veldig negativt for oss at folk utnytter butikkens gode navn og rykte, sier Aud Mjøs i Iran Antique Gallery. Hun håper at teppesvindlerne nå blir tatt.
ODD MEHUS