En 34 år gammel mann fra Sunnmøre ble fredag dømt til to og et halvt års fengsel — halvannet av dem betinget - av Gulating lagmannsrett.

Sammen med en kamerat leide han hytte på Stryn Camping en helg i juni 2012. De to hadde drukket tett og lenge da de kom tilbake fra Stryn sentrum til campinghytten i 2-3-tiden om natten.

Festen var langt fra over, mente mannen, og forsøkte å få de i nabohytten med på å feste videre.

Det var ikke naboene interesserte i. Flere av de syv personene der hadde alt lagt seg, og 34-åringens kamerat måtte til slutt dra ham etter klærne ut av nabohytten, ifølge dommen.

I stedet tok 34-åringen og kameraten en siste øl ved sin egen hytte. 34-åringen ville hevne seg på naboene, og tente på en avis som han holdt under vinduet på nabohytten for å røyklegge hytten.

Kameraten fikk ham fra det. Så la kameraten seg.

Bål under hytteveggen

Fortsatt forbannet gjorde 34-åringen opp bål i en tom engangsgrill og plasserte den under hytteveggen.

Ønsket, forklarte han, var ikke å tenne på hytten, men at det skulle utvikle seg masse røyk slik at de skulle våkne av røykvarsleren.

Han plasserte også bålet sammen med mye isolasjon, for «han tenkte at glavaen ville hindre at hytten brant ned og i å ta livet av folk», står det i dommen.

Deretter la han seg i sin egen hytte.

Faregrad ni

Bålet ble til en brann og røyken fylte begge etasjene i hytten. I femtiden våknet en av dem og oppdaget at hytten var røyklagt. Hun fikk vekket og varslet de andre.

— Det var røykvarsleren som reddet dem. En mann i hytten kom seg raskt ut og tømte et pulverapparat mot brannen, sa Line Bø, leder for Stryn camping, til BT i fjor.

I retten vitnet en brannsakkyndig om at faregraden for de syv sovende i hytten, på en skala fra en til ti, var ni.

«Han oppga at faregrad 10 ikke brukes i praksis», skriver lagrettsdommerne.

Ifølge det brannsakkyndige vitnet ville hele hytten ha vært utbrent i løpet av to timer.

«Ville utfallet vært død»

«Det må karakteriseres som et rent hell at ildspåsettelsen ikke førte il tap av menneskeliv», skriver lagmannsretten, og sier at om det ikke var for at en av de sovende våknet, «ville utfallet vært død».

Dermed ble 34-åringen dømt til 2,5 års fengsel, ett av dem ubetinget. Dette er samme straff som Fjordane tingrett kom til i fjor. 34-åringen anket saken til Gulating lagmannsrett.

I noe formildende retningning mener Gulating-dommerne at mordbrannforsøket var en impulshandling, og at mannen ikke ønsket at noen skulle dø.

34-åringens kamerat ble frifunnet for medvirkning både av tingretten og lagmannsretten.