Forestillingen lille julaften var like vakker som uvirkelig. Salmesang til gitarspill i tett snødrev 320 meter over havet. En lyttende forsamling innpakket nysnø, fjellanorakker, luer og fotside kåper. Julens innhold og dens budskap har ikke tapt sin kraft, de kan mene hva de vil de som kjefter om kommersialisering av den store høytid.

Et hundretall mennesker lyttet til presten Helge Unnelands ord mens skiløpere smurte skiene, turgåere med sekk dro til fjells eller nøt varm sjokolade fra medbrakt termos. Ikke alle bergensere løp sisterunden i de søndagsåpne butikker.

Forkynneren Unneland oppsøkte folket og minnet dem om vårt medansvar for den verden som finnes utenfor vår fredelige avkrok. — Det er noe å kjempe for, noe å brenne for som fordrer alles innsats og omsorg, sa Unneland.

Havnedirektør Morten Meibom var betrodd å tenne det siste adventslyset. Han la forsamlingen på sinnet at ønsket om fred på jorden akkurat nå virker påtrengende aktuelt, ikke minst etter det som har skjedd etter den 11. september.

Hver søndag i advent har et par hundre mennesker deltatt i tenningen av adventslysene. Dette bekrefter bare bergensernes sans for tradisjoner. Og når så mange barn var tatt med på høytiden, er det håp for fremtiden.

VARMENDE ORD: Tett snødrev er ingen hindring når julens budskap skal forkynnes av Helge Unneland – assistert av konen Anne-Karin og Svein Nordahl Pedersen.
Foto: Tor Høvik