Markeringen begynte klokken 15.00 ved den blå steinen på Torgallmenningen. Planen er å tenne ett lys for hver av de drepte i Gaza, men Magne Hagesæter, leder i Palestinakomiteen i Bergen, ikke var sikker på om det ville bli plass nok.

— Men vi har nok lys, forsikret han.

Nesten 400 drepte

Ifølge palestinske sykehuskilder er minst 390 mennesker drept og rundt 1900 såret siden Israel innledet sitt massive bombardement av Gazastripen lørdag. Minst 42 av de drepte har vært barn, opplyser de samme kildene.

Les også: Israel sier nei til våpenhvile

Dagens stille markering er i regi av Palestinakomiteen og Den Palestinske Forening, og rundt 100 bergenserne hadde møtt opp da bt.no var på stedet.

— Vi gjør dette for å vise fordømmelse, men også vår sorg over det som skjer i Gaza. Det betyr mye for palestinere i Bergen, som har slektninger i Gaza. Folk føler seg maktesløse, sier Hagesæter.

Les også: Bomber Gaza på YouTube

Hagesæter mener regjeringen ikke har gjort nok.

Refser regjeringen

— De ber partene om å stanse volden, men må si sterkere ifra. Norske myndigheter må gjøre sitt for å få stoppet okkupasjonsmakten Israel. De glemmer at palestinerne i Gaza er under okkupasjon, og har rett til å gjøre motstand, sier han.

— Støtter du Hamas sin bombing av sivile mål?

— Jeg vil si at de har rett til å gjøre motstand. Hovedansvaret for sivile tap ligger hos Israel, det er de som har situasjonen i Gaza slik den er, sier Hagesæter.

Hva må til for å skape fred i Midtøsten? Diskuter saken her.

ERLEND LANGELAND HAUGEN
ERLEND LANGELAND HAUGEN