• Om en jente går full hjem fra byen i miniskjørt, er det hennes rett. Voldtektsforbryteren har all skyld, sa Eskil Pedersen under markeringen på Torgallmenningen i Torsdag.

Torgallmenningen lyste opp av tente fakler i går under markeringen mot voldtekt. En rekke partier var representert for å holde appeller. De fleste ga uttrykk for å være lei av at det rettes fokus mot voldtektsofferet og ikke overgriperen.

— Voldtekt handler aldri om offerets oppførsel. Det kommer stadig råd om hvordan jenter skal kle seg og hvor de skal ferdes. Vi jenter kan tenke selv. Vi trenger ikke råd, men handling, sa stortingsrepresentant Jette Christensen (AP).

- Fokus vekk fra miniskjørt

Dette er Fett-redaktør Charlotte Myrbråten enig i.

— Vi må flytte fokuset over fra miniskjørt til mennene som voldtar. Lær guttene tidlig at kvinners seksualitet ikke er noe som kan stjeles, sa hun til forsamlingen.

AUF-leder Eskil Pedersen var også i Bergen for å markere sin avsky mot voldtekt.

— Voldtekt kan fjernes. Det går an å få et samfunn der voldtekt ikke eksisterer. Vi skal ha mer politi på de utsatte stedene, belysning over hele byen og gode muligheter for transport hjem. Vi må også spre holdningen om at voldtekt er totalt uakseptabelt. Denne debatten skal vi ikke bare ta i regjeringen og på Stortinget, men også rundt middagsbordet, sier han.

- Gutter må snakke sammen

Han mener spesielt gutter og menn bør diskutere problemstillingen med hverandre.

— Ta det opp i kameratgjengen og på vorspiel før dere går på byen. Gutter må snakke åpent med hverandre og vise tydelig at voldtekt er uakseptabelt, sier han.

Jette Christensen mener byrommet i Bergen må gjennom noen endringer. Hun etterlyser mer belysning og busser dit en ellers ville gått eller tatt taxi.

— Vi må også gi taxiselskapene og utelivsnæringen rom for å bli hørt om hvordan de kan bidra og bli mer ansvarliggjort, sier hun.

Linda Lein var en av de oppmøtte på Torgallmenningen.

— Jeg må ærlig innrømme at jeg er litt nervøs når jeg går hjem alene på nattestid i Bergen. Jeg prøver å unngå det, sier AUF-eren.

Hun ønsker å føle seg tryggere i sin egen by.

— Jeg synes vi bør ha mer belysning, men først og fremst en holdningsendring. Det blir alltid fokusert på jenten som blir voldtatt, men ikke på den som faktisk utfører voldtekten, sier hun.

Jette Christensen: Sammen mot voldtekt.

GUTTER MÅ SNAKKE SAMMEN: Eskil Pedersen ønsker at gutter og menn skal bli flinke til å diskutere voldtektsproblematikken. – Si tydelig til hverandre at voldtekt er uakseptabelt, sier han.
VEGAR VALDE