— Posisjon redder liv. Skulle ulykken være ute, er det klart du har større mulighet til å bli funnet raskere, når redningsmannskapene slipper å lete etter deg, sier Geir Langeland, styreleder i Arna og Åsane Røde Kors.

Med påsken rett rundt hjørnet, vet han at det er mange som planlegger tur både på sjøen og i fjellet. Da er det viktig å ha utstyret i orden.

Nødapp

Et supplement til kart, kompass og GPS på tur er nødappen til Norsk luftambulanses «Hjelp 113 – GPS». Den gir deg kartreferansen på skjermen, slik at du kan fortelle nødetatene temmelig nøyaktig hvor du er om du ringer etter hjelp.

NØDAPP: «Hjelp 113 – GPS» viser at journalisten befinner seg i Krinkelkroken 1 med 65 meters nøyaktighet.
SKJEMDUMP

Kommunikasjonssjef Siv Tonje Solfjeld i Norsk Luftambulanse forteller at appen deres er lastet ned over 300.000 ganger, siden første versjonen var klar i 2010.

— Når man ringer 113, er man ofte stresset, og de vil alltid spørre deg om hvor du befinner deg. Appen er veldig enkel. Den gjør bare én ting, sier Solfjeld.

Hun understreker at koordinatene må leses opp, for de sendes ikke automatisk til AMK-sentralen.

De har ingen oversikt over hvor mye appen er blitt brukt, men får tilbakemeldinger både fra AMK-sentraler og folk som har brukt den.

— Men heldigvis har vi ikke så mange slike historier. Det betyr jo at folk har vært i nød, sier Solfjeld.

Vær og løyper

Andre apper er Røde Kors Førstehjelp som blant annet har en quiz så du kan friske opp eller tilegne deg kunnskap om å gi den første hjelpen til skadede.

Værapper gir en rask oversikt over værmeldinger, mens ut.no gir deg turløyper i nærheten. I tillegg finnes det flere kart med GPS-sporing.

Lær deg kart og kompass

Det er imidlertid viktig ikke å stole blindt på teknologien.

Telefonen kan gå tom for batteri, og det er slett ikke alle steder som har mobildekning.

— Vi vet også at smarttelefoner, kan slutte å virke om det er for kaldt eller varmt. Man må vite hvordan man orienterer seg når man er langt utenfor allfarvei, sier Solfjeld i Norsk Luftambulanse.

Kart, kompass og sjøkart er nyttige redskaper, og man må sørge for at man vet hvordan man bruker dem.

Et tips kan være å følge med på telefonen innimellom, så du vet omtrent hvor det var dekning sist, om du trenger å bruke den, og du er utenfor dekning. Da kan du gå tilbake til forrige punkt.

Lær deg fjellvettreglene

Fjellvett- og sjøvettreglene gjelder i høyeste grad ennå.

Langeland i Røde Kors anbefaler å lese dem og forberede seg deretter.

Se utvidede tips til fjellvettreglene fra Den norske turistforening.

Og her kan du lese om sjøvettreglene fra Sjøfartsdirektoratet.

Ekstra klær, mat og drikke er lurt å ha med i tillegg til kart og kompass som du har lært deg å bruke.

— Har du med deg spade så du kan grave deg ned eller en vindsekk å ta rundt deg, får du beskyttelse mot vær og vind, sier Langeland.

Og til sist:

— Husk solkrem. Selv om det ikke er sommer, kan solen være skummel.