Kommende fredag starter støpingen av den nye broen som skal krysse Riksvei 555 i Drotningsvik. Det betyr trøbbel for trafikken. Hele helgen blir det manuell dirigering og omkjøring rundt Drotningsvik senter.

— Det blir veldig lange køer, særlig lørdag formiddag, sier prosjektleder Ole Henning Davik i Statens vegvesen til BT.

Arbeidet med å støpe den 16 meter brede og 32,6 meter lange broen starter fredag kveld klokken 21. Det foregår i rundt 18 timer hvis alt går etter planen, frem til klokken 15 lørdag. Etter det skal betongen herde. Trafikken skal åpne en gang på søndag.

Omkjøringsveien er så smal at store kjøretøy ikke kan passere hverandre. Det fører til mye stans i trafikken. I tillegg vil det være skytteltrafikk av betongbiler. De går på riksveien og bidrar også til kødannelsen.

Det var avisen Vestnytt som først skrev om de ventede monsterkøene.

Helgejobb

Statens vegvesen er i full gang med å bygge kollektivfelt i begge retninger fra Sotrabrua og til Breivik-krysset mot sentrum. Broen erstatter en midlertidig bro som går fra Drotningsvik senter og over mot Janaveien.

Mens broen herdes, følger de ansatte nøye med.

— Vi får alltid litt høy puls, vi som jobber med støpeprosjekter. Alt må gjøres i en omgang. Vi kan ikke stoppe når vi først setter i gang. Vi følger nøye med på om broen siger, sier Davik.

Samarbeider med nødetatene

Entreprenøren tar seg av å dirigere trafikken. To personer kommer til å stå i hver sin ende. Disse vil også kommunisere med nødetatene, dersom det skulle komme en utrykning.

— Vi har et langt samarbeid med politi, AMK og brannvesen. Vi har hatt møter og utviklet instrukser på hvordan trafikken skal dirigeres. Det er viktig at folk slipper kjøretøyene forbi, oppfordrer Davik.

- Kjør rolig

Han anbefaler folk å tenke seg godt om før de legger ut på kjøretur til og fra Sotra i helgen.

— De som er nødt til å kjøre, må beregne lenger tid. De som bare skal en tur forbi, må på regne at en del av koseturen blir forbi Drotningsviken.

Statens vegvesen oppfordrer i tillegg alle til å kjøre spesielt varsomt.

— Dette er vanligvis et fredelig område, og en del unger leker her. Det kan bli folk som kjører forbi køene. Vi ber innstendig folk om å ta det med ro, sier Davik.

Forholdsregler

Tidligere i år mistet to mennesker livet og flere ble skadet da en bro kollapset i Trondheim. Derfor er det ikke tillatt å ferdes under broen mens den støpes.

— Vi vet jo at det er stor frustrasjon på Riksveg 555, men det er sånn at skal det bli bedre, må det bli verre først.

Arbeidet med kollektivfeltet skal være ferdig i juni 2014. Davik forteller at de har en liten gladnyhet i det hele.

— Vi er ferdig med de største sprengingsarbeidene. Etter nyttår er det ventet at trafikken skal gli lettere.

Informasjon

Helge Rong er kommunikasjonsansvarlig for Drotningsvik i Statens vegvesen.

Han forteller at det skal settes opp varslingsskilt i veien i forbindelse med anlegget. Det blir en SMS-tjeneste for folk i området. Veitrafikksentralen vil ha oppdatert informasjon i helgen. I tillegg blir det informasjon på de digitale skiltene til Statens vegvesen.

— Vi har også inntrykk av at mediene kommer til å slå dette stort opp, sier Rong.